Karadzic nélkül kezdődött el hágai tárgyalása

Vágólapra másolva!
Radovan Karadzic nem akart megjelenni saját perén Hágában, mert állítása szerint még nem nézte át a teljes vádiratot, így ideje sem volt felkészülni. A tárgyalást ennek ellenére megkezdték, Karadzicnak 11 vádpontban kéne tisztáznia magát. Közben jó magaviselete miatt kiszabadult a börtönből Biljana Plavsic, a boszniai szerbek egykori vezetője, aki viszont még mindig gyűlöli a muzulmánokat.
Vágólapra másolva!

A vádlott nélkül kezdődött kedden a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics pere Hágában. Hétfőn elnapolták a pert, mert a vádlott akkor sem jelent meg a tárgyalóteremben. Karadzsics azt állította, hogy nem volt elég ideje felkészülni a perre, ezért bojkottálja a tárgyalást.

A tárgyalást vezető dél-koreai bíró, O Gon Kvon a per kezdetén közölte: a meghallgatás a vádlott nélkül is megkezdődhet. Karadzsics úgy döntött, hogy nem él részvételi jogával, és így "el kell fogadnia a következményeket" - jelentette ki a bíró. A 67 éves egykori szerb vezető azért bojkottálja a pert, mert szerinte a bíróság nem hagyott elég időt arra, hogy felkészüljön a tárgyalásra.

Kedden a vádiratot ismertető Alain Tieger ügyész "a legfelsőbb parancsnokként" jellemezte a háborús bűnökkel vádolt Karadzsicsot, aki "befogta a nacionalizmus, a gyűlölet és a félelem erőit, hogy létrehozza álmát, az etnikailag felosztott Boszniát". Az ügyész kijelentette, hogy "Karadzsics erői több ezer bosnyákot és horvátot öltek meg", vagy "helyeztek brutális fogolytáborokba", és "százezreket űztek el otthonaikból". "Az etnikai tisztogatás nem a konfliktus következményének tűnik, hanem inkább céljának" - közölte Tieger.

Karadzsicsnak 11 vádpontban kell felelnie a bíróság előtt. Ezekben háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják, amelyeket az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban követett el. A vádpontok között szerepel, hogy elnökként felelős volt Szarajevó 44 hónapig tartó ostromáért, amelyben tízezer ember vesztette életét, és része volt az 1995-ös srebrenicai népirtásban is, ahol több mint nyolcezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki a boszniai szerb csapatok.

Karadzsicsot tavaly júliusban tartóztatták le Belgrádban, miután 13 évig bujkált. Az egykori elnök visszautasította az ellene felhozott vádpontokat. Karadzic időhúzásáról az alábbi cikkünkben olvashat.

Plavsic szabad

Közben kiengedték svédországi börtönéből az eredetileg kilenc évre ítélt Biljana Plavsicot. Karadzic utódaként ő irányította a Boszniai Szerb Köztársaságot, és vádalku miatt úszta meg Hágában mindössze kilenc év börtönnel. Most jó magaviselete miatt büntetése kétharmadának letöltése után szabadon engedték.

Plavsic azonban csak taktikai okokból tanúsított megbánást az ítélethozatalkor Hágában - derült ki egy svéd lapnak adott interjújából. Plavsic elárulta, hogy ugyanúgy gyűlöli a muzulmánokat, mint addig, és kifejezte megvetését a svéd társadalom, a sajtószabadság és a börtönviszonyok iránt is. Kiderült, hogy főzni is csak azért tanult meg, hogy ne kelljen a többi fogollyal - köztük muszlimokkal - együtt étkeznie.