Fidel Castro húga a CIA-nak dolgozott

Vágólapra másolva!
Az amerikai titkosszolgálatnak dolgozott Juanita Castro, Fidel és Raúl Castro húga. Juanita már akkor együttműködött az ügynökséggel, amikor még Kubában élt, a CIA pedig Fidel Castro életére tört - derült ki a 76 éves nő hétfőn megjelent önéletrajzi könyvéből.
Vágólapra másolva!

Juanita Castro, Fidel és Raúl Castro húga a hatvanas években együttműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel, a CIA-val - derült ki a jelenleg 76 éves nő hétfőn megjelent önéletrajzi könyvéből. Állítása szerint már Kubában és később a száműzetésben is együttműködött a CIA-val.

Juanitát egy hozzá és a Kubát évtizedeken át írányító Fidel Castróhoz közel álló személy kereste meg azzal, hogy a CIA beszélni szeretne vele. "Eléggé sokkoló volt, de igent mondtam" - mondta Juanita. Éppen ebben az időszakban a CIA több merényletet is megpróbált elkövetni Fidel Castro ellen. Castro szerint legalább hatszáz alkalommal törtek az életére - írja a Guardian.

Juanita 1961-től 1964-ig dolgozott az amerikai titkosszolgálatnak. Többek között a Castro-rendszert ellenző embereket bújtatott a házában. A Miami Herald kérdésére a titkosszolgálat megerősítette, hogy Juanita együttműködött velük Kubában és az emigrációban is.

Az Angel Castro és Lina Cruz ötödik gyerekeként született Juanita eleinte támogatta az idősebb bátyja, Fidel által kirobbantott forradalmat, részt vett a vidéki kórházak és klinikák építésében is. De amikor a forradalmárok elkezdték bezárni és kivégezni ellenfeleiket, elvesztette lelkesedését. A magántulajdonban lévő földterületek kisajátítása után - amelynek többek között a jómódú Castro család földjei is áldozatául estek - Juanita végleg elfordult bátyjaitól. Nem sokkal anyja halála után 1964-ben Mexikóba, majd Miamiba távozott. Mint mondta, a rezsimellenes tevékenységei miatt Kubában már égett a lába alatt a talaj.

Miután elhagyta Kubát, többször nyilvánosan kritizálta bátyja kormányát. Tíz nappal disszidálása után összehívott egy sajtótájékoztatót, ahol elmondta, miért nem tudott tovább Kubában maradni: "A fivéreim, Fidel és Raúl hatalmas vízzel körülvett börtönné változtatták Kubát. Az emberek a szenvedés keresztjéhez vannak szögezve, amit a nemzetközi kommunizmus rótt ki rájuk."

A nő Fidellel utoljára 1963-ban, anyjuk halála után beszélt, Raúllal, a mostani államelnökkel pedig nem sokkal az előtt, hogy 1964-ben Mexikóba távozott.