Több mint 700 sebesültje van a bagdadi merényleteknek

Vágólapra másolva!
Legalább 147 ember meghalt, és több mint hétszázan megsérültek, amikor vasárnap két bomba robbant fel Bagdad központjában. A merénylők célpontja két kormányépület volt, az egyik összeomlott. Ez az elmúlt két hónap legvéresebb iraki merénylete.
Vágólapra másolva!

Legalább 147 ember meghalt és 700 megsebesült két hatalmas robbanásban Bagdad központjában a legújabb rendőrségi és kórházi adatok szerint. A halottak és a sebesültek száma vasárnap reggel óta folyamatosan növekszik.

Az öngyilkos merényletek célpontjai bagdadi kormányépületek lehettek, a pokolgépeket gépkocsiba rejtették. A robbanásban megsérült az iraki igazságügyi minisztérium és a bagdadi tartományi kormányhivatal épülete is. Mindkét épület a zöld zóna mellett van. A két robbanás közvetlenül egymás után történt, helyi idő szerint vasárnap fél 11 körül, amikor még tartott a reggeli csúcsforgalom, és sokan munkába igyekeztek a városban - írja a BBC.

Az Al Dzsazíra szerint a kormányépületek melletti utcát elöntötte a víz, a tűzoltók szétroncsolt testű halottak tucatjait húzták ki onnan. Olyan sok volt a sebesült, hogy a mentőalakulatoknak civilek autóit is igénybe kellett venniük, hogy mindannyiukat kórházba szállítsák. A tartományi kormány épülete összedőlt.

Az iraki kormány egyik szóvivője, és Núri al-Máliki kormányfő szerint a pokolgépes merényletek mögött az al-Kaida terrorszervezet vagy a Baath párt hívei állhatnak, leaglábbis az "első elemzések" ezt mutatják. Dzsalal Talabani államfő elítélte a merényleteket.

A vasárnapi merényletek az elmúlt két hónap legnagyobbjai, ilyen pusztítást öngyilkos merénylők utoljára augusztus 19-én okoztak a BBC szerint. Akkor autóba rejtett pokolgépek robbantak fel két minisztérium közelében, és mintegy 100 ember halálát okozták. Az iraki kormány külföldről érkezett terroristákat sejtett a háttérben, és Szíriát is felelőssé tette a történtekért.

Amerikai katonai források szerint a támadások célja feltehetően a felekezetek közötti feszültségek ismételt felszítása volt. A merénylet szervezői valószínűleg meg akarták ingatni a Núri al-Máliki miniszterelnök iránti bizalmat a jövő évi parlamenti választások előtt. Máliki a javuló biztonsági helyzetre akarta építeni választási kampányát.

Az iraki szárazföldi haderő parancsnoka szombaton figyelmeztetett, hogy az általános választások és az új kormány megalakítása miatt fokozódni fognak az erőszakos cselekmények a következő hónapokban. Az iraki parlament a tervek szerint vasárnap ül össze, hogy elfogadja az új választási törvényt, amely nélkül kérdésessé válik a január 16-ra tervezett általános választások megtartása.

Barack Obama borzalmasnak nevezte a merényleteket, amelyeket szerinte azzal a céllal követtek el, hogy lelassítsák a haladást az országban. Az amerikai elnök felhívta Núri al-Máliki iraki kormányfőt, valamint Dzsalal Talabani államfőt, részvétét fejezte ki nekik, és segítséget ígért a biztonság megteremtésében.