Megszületett a német koalíciós egyezség

Vágólapra másolva!
Véget ért a német koalíciós alkudozás, a konzervatívoknak és a liberálisoknak sikerült kompromisszumot kötniük az adócsökkentés mértékéről. Egy ázsiai születésű miniszter is lesz a német kormányban.
Vágólapra másolva!

Négy héttel a parlamenti választások után, háromhetes maratoni tárgyalások végén, szombat hajnalra megszületett az új német koalíciós partnerek, a konzervatívok és a liberálisok megállapodása a kormányprogramról.

Az előzetes egyeztetések legvitatottabb pontjával, az adócsökkentésekkel kapcsolatban a keresztény pártok és a liberálisok között kompromisszum jött létre, eszerint a koalíciós megállapodás 2011 és 2013 között összesen 24 milliárd eurós adócsökkentést, illetve adókönnyítést irányoz elő. Ez több, mint amennyit a konzervatívok (CDU/CSU) akartak, és kevesebb a liberális FDP által javasoltnál.

A Reuters szerint a leendő koalíciós társak legnehezebb feladata, hogy összebékítsék a jelentős adócsökkentés, illetve a válságkezelés nyomán megduzzadó költségvetési hiány csökkentésének ígéretét. A hírügynökség szerint a külpolitikában, az energiakérdésekben és az egészségügy területén minimálisak voltak a nézetkülönbségek.

A kiszivárgott információk szerint a koalíciós pártok megállapodtak a hadkötelezettség fenntartásában, a kötelező katonai szolgálat időtartamát azonban 2011. január 1-jétől három hónappal, fél évre rövidítik. Abban is egyetértésre jutottak, hogy módosítják a korábbi döntést az atomerőművek használati idejéről, mégsem állítják le 2020 körül az ország összes atomerőművét.

A külpolitikában nyomást akarnak gyakorolni az afgán kormányra: vegyen át minél több jogkört és felelősséget, hogy Németország mihamarabb hazahívhassa 4200 katonáját a válságövezetből.

A személyi kérdések többségéről már pénteken döntöttek. Az egyezség alapján Angela Merkel volt és leendő kancellár pártjának tagja, Wolfgang Schauble lesz a pénzügyminiszter. A CDU nagy öregje az előző ciklusban belügyminiszter volt, új posztja pedig azért is meglepetés, mert a kampányban elvetette az adócsökkentés lehetőségét. A liberálisok vezetője, Guido Westerwelle a külügyi tárcát kapja.

A kabinet legfiatalabb tagja a 36 éves Philipp Rösler, az egészségügyi tárca vezetője, aki Vietnamban született, így Németország első ázsiai születésű minisztere lesz.

Angela Merkel - Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőjével és Guido Westerwellével közösen ismertetve megállapodást - azt mondta, a kormányprogram középpontjában az állampolgárok terheinek enyhítése mellett a gazdasági növekedés, a válságból való kilábalás, továbbá a munkahelyteremtés, a munkavállalók védelme áll.

Westerwelle bejelentette, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményez a szövetségesekkel a Németországban lévő amerikai atomfegyverek kivonásáról.