Muzulmánok csaptak össze kopt keresztényekkel Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Kövekkel dobálták meg egymást muzulmánok és keresztények Egyiptom déli részén szombaton. A hatóságok továbbra is őrizetben tartanak négy muszlimot, akit egy kopt keresztény meggyilkolásával gyanúsítanak. A kiérkező rendőrök rendet tettek, sérültekről nem érkezett hír.
Vágólapra másolva!

Muzulmán diákok kövekkel dobáltak meg kopt keresztény templomokat valamint otthonokat az Egyiptom déli részén található Dajrut faluban - közölte a helyi rendőrség. A két közösség tagjait a kiérkező rendőrök választották szét - közölte egy egyiptomi rendőrtiszt az AFP francia hírügynökséggel.

A zavargás azután kezdődött, hogy az ügyészség meghosszabbította négy muzulmán őrizetben tartását, akiket azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkoltak egy idős kopt keresztényt. Az állítólagos támadók a férfi fiát keresték, aki egy pletyka szerint intim fényképeket készített muszlim barátnőjéről, és a felvételekkel kereskedett. A fiút nem találták otthon, így az apját ölték meg.

A muszlim többségű Egyiptom lakosságának nagyjából tíz százaléka kopt keresztény. A nagyjából nyolcmillió fős közösség tagjai rendszeres diszkriminációról és vallási támadásokról számolnak be. Júliusban például nagyjából ötszáz muszlim akarta felgyújtani egy kopt keresztény házát, mert templommá akarta alakítani. A gyújtogatást a rendőrség akadályozta meg.