A mosolygós gyilkos és a régi ismerős - frissült az FBI toptízes körözési listája

Vágólapra másolva!
Egy mosolygós gyilkos, egy ujjlenyomatát átműttető bandavezér, és egy USA-ban kevésbé, ám Magyarországon annál jobban ismert maffiózó az Egyesült Államok tíz legkeresettebb bűnözőjét felsoroló FBI-lista új szereplői. Egyikük kegyetlenségével, a másik keménységével, a harmadik a legendás maffiacsaládokat jóval meghaladó hatalmával tűnik ki a többiek közül.
Vágólapra másolva!

Október 7-én tartóztatott le az FBI legutóbb olyan embert, aki szerepelt az általuk leginkább keresett tíz bűnözőt felsoroló listán. Jorge Alberto Lopez-Orozcót azzal gyanúsítják, hogy 2002-ben az amerikai Indiana államban meggyilkolta volt barátnőjét és annak két - kettő, illetve négy éves - fiát. Az áldozatokra egy kiégett járműben találtak rá. A férfi 2005-ben került fel a tízes listára, és idén október 7-én a mexikói Zihuatanejóban vették őrizetbe, amint éppen fémhulladékot szállított egy színesfém-felvásárlóhoz. Az ujjlenyomata alapján azonosították - jelentette a CNN.

Lopez-Orozco volt a 463. a közül a 491 ember közül, akik valaha szerepeltek ezen a listán. Rajta kívül idén még két gyanúsítottat sikerült elfognia az FBI-nak, ezért október közepére már három kiadó hely volt a listán. Az FBI a héten tette közzé az új szereplők nevét.

Az újoncok között van egy drogban utazó mosolygós gyilkos, egy ujjlenyomatát átműttető bandavezér és egy orosz üzletember, akinek neve az USA-ban kevésbé forgott, de Magyarországon nagyon is ismerősen cseng.

A mosolygós gyilkos

Jose Luis Saenzt négy ember meggyilkolása miatt keresi az FBI. A Los Angeles-i férfi a rendőrök szerint 1998-ban meggyilkolt két rivális bandatagot, majd elrabolta, megerőszakolta és meggyilkolta barátnőjét, lánygyermeke anyját. A nővel csak azért végzett, mert attól tartott, hogy beszél majd róla a rendőröknek. Jelentős nyomravezetői díjat tűztek ki a fejére, de egészen tavalyig nem látták.

2008-ban a Los Angeles-i rendőrök egy videofelvételen azonosították, amelyet egy épület biztonsági kamerája készített, közvetlenül azelőtt, hogy meggyilkolt volna egy 38 éves férfit, aki tartozott egy drogkartellnek. A felvételen Saenz mosolyog, és kezeit dörzsöli a gyilkosság előtt. A rendőrség szerint a meggyilkolt férfin 620 ezer dollárt keresett, amelyet a hatóságok foglaltak le tőle korábban egy közúti ellenőrzésen. Saenz nem hitte el neki a sztorit.

A rendőrök szerint a "Zapp", "Smiley" és "Toro" becenéven emlegetett Saenz egyszerű bandatagból mostanra egy drogkartell végrehajtójává vált. Állítólag megfogadta, hogy megöl minden rendőrt, aki utána szaglászik - írja róla a Los Angeles Times.

Az azték negyed

Kegyetlen gyilkosként jellemzik a tízes lista másik újoncát is az amerikai hatóságok. Eduardo Ravelo jelentős szerepet játszik az USA és Mexikó határán zajló vérontásban. A Barrio Azteco (azték negyed) nevű banda vezére, de az FBI szerint nem él nagy lábon.

Hivatalosan védelmi pénzek szedése miatt keresik, de az FBI szerint sokkal több bűntett szárad a lelkén: tucatnyi gyilkosság, drogkereskedés, zsarolás, pénzmosás. "Semmibe veszi az emberéletet" - mondta róla a CNN-nek Samantha Mikeska FBI-ügynök, aki az utána folyó nyomozást vezeti.

Az FBI szerint a Tablas (Palánk) becenéven is emlegetett Ravelo az amerikai határon fekvő mexikói Juarezben rejtőzködik, az 1980-as években egy texasi börtönben alakult 3500 fősre becsült bandájának tagjai gyakorlatilag a mexikói Juarez kartell bérgyilkosai. Szolgálataikért cserébe drogot kapnak, amelyet Mexikóban és az USA-ban értékesítenek - állítja az FBI. A bandavezérséget tavaly kaparintotta meg úgy, hogy elődjét megkéselte, majd hátba lőtte.

Forrás: FBI

Szeva bácsi

"Talán a leghatalmasabb ember, akiről még soha nem hallott" - írja a CNN a tízes FBI-lista harmadik új szereplőjéről. Az USA-ban kevésbé ismert, elsősorban 150 millió dolláros csalás miatt keresett férfi neve azonban Magyarországon ismerősen cseng: ő Szemjon Mogiljevics.

"Hiába kérdezik véresen komoly dolgokról, mindenkit palira vesz, alsógatyájával, numeráival jön, viccelődik és semmire nem válaszol egyenesen. Mármint ha elenyésző számú nyilvános szerepléséről van szó. Egyébként nagyon is komoly ember: több ország hírszerzői és rendőrei szerint évekig működtette Budapestről Közép-Európa legnagyobb bűnszervezetét, ő vezette be az orosz maffiát a köztudatba, fegyverrel, kábítószerrel, emberekkel kereskedett és sokak szerint még az európai energiapiacnak is fontos szereplője lett" - írta róla tavaly az [origo].

Mágnesezett pénz

Az itthon Szeva bácsiként is emlegetett Mogiljevicset azzal gyanúsítja az FBI, hogy nemzetközi befektetési lehetőség ígéretével 150 millió dollárt csalt ki kanadai és amerikai ügyfelektől. A csalás hátterében egy YBM nevű társaság állt, amely állítólag egy magyarországi céggel gyártatott mágneseket.

Az FBI szerint Mogiljevicsék hamis pénzügyi jelentéseket, üzleti könyveket készítettek, amerikai pénzügyi hivatalnokokat kentek meg, és elérték, hogy a Pennsylvania államban bejegyzett YBM nevű fantomcég részvényeinek értéke magasra szökjön. 1998-ban egy házkutatás alkalmából hatalmas mennyiségű bizonyítékot foglalt le az FBI, ezek között megrendelésektől, szállítóleveleken át tervrajzokig minden volt, csak egy dolgot nem találtak egy darabot sem: mágneseket.

Az FBI szerint Mogiljevicsék hatalmas pénzeket mozgattak budapesti és más országok bankjain keresztül úgy, mintha nyersanyagokat vásároltak volna, miközben semmiféle kereskedés és termelés nem történt. 2003-ban 45 rendbeli csalással, értékpapír-hamisítással, pénzmosással, levélhamisítással gyanúsították meg.

Tavaly Oroszországban letartóztatták adócsalás miatt, ám mivel nincs kiadatási egyezmény Oroszország és az Egyesült Államok között, így az FBI nem férhetett hozzá. Azóta óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Forrás: FBI

"Nagy tudású, nagyon képzett, lojális emberek veszik körül. A legmenőbb tanácsadókat, ügyvédeket, kockázatelemző cégeket alkalmazza, hogy megóvják bűnös vállalkozásait" - állítja róla Mike Dixon, az FBI különleges ügynöke. "Nagyon hatalmas ember. Azt hiszem hatalmasabb még John Gottinál (New York-i Gambino maffiacsalád néhai vezérénél) is, mivel (energiaipari érdekeltségein keresztül) képes országok felett is érvényesíteni befolyását. Gotti soha nem jutott el erre a szintre."

Louise Shelley, az amerikai George Mason Egyetem kriminológusa szerint Mogiljevics új típusú bűnöző. "A nagyobb oroszországi bűnszervezetek nem csak felsőfokú gazdasági végzettséggel rendelkező embereket környékeztek meg, de pénzügyi és statisztikai területen doktorit szerzett szakembereket is bevontak üzelmeikbe" - idézte a CNN.

Az FBI abban reménykedik, hogy Mogiljevics egyszer majd egy olyan országba téved, amelynek van kiadatási egyezménye az USA-val. Ha mégsem, egész Oroszországot elárasztják körözési plakátjaival - írja a CNN.