Veszekedés miatt túlrepültek a célon amerikai pilóták

Vágólapra másolva!
Vitatkozás miatt elfelejtett landolni egy amerikai utasszállító repülőgép legénysége. Csak 240 kilométerrel a célállomás után kaptak észbe.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Northwest Airlines egyik repülőgépe 240 kilométerrel túlrepült a minneapolisi célállomáson: a legénység csak ekkor vette észre a hibát. A gép végül biztonságban landolt, a 147 utas közül senkinek sem esett bántódása.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal szerint a San Franciscóból felszállt gép szerda este hét óra körül veszítette el a irányítóállomással a rádiós kapcsolatot, amely csak negyed kilenckor állt helyre ismét. Az irányítóállomáson már attól tartottak, hogy eltérítették a repülőgépet - írja a BBC.

A légügyi hatóság szerint a legénység azt mondta: a légitársaság szabályai miatt kirobbant heves vitájuk terelte el a figyelmüket, és emiatt téveszthették el az utat. Valószínűleg emiatt nem hallották a jelzést sem, amely a célpont közeledésekor többször is figyelmezteti a repülőgépek kapitányát és legénységét a landolás előkészítésére.

Vizsgálatot indított az ügyben az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatósága. Keith Holloway szóvivő szerint csak spekuláció volt, hogy a pilóták elaludtak volna a gépen, de a vizsgálat kiterjed majd fáradtsággal kapcsolatos problémákra is. A gép pilótafülkéjéban található hangrögzítő berendezést és repülőgép fekete dobozát a hatóság washingtoni laboratóriumába küldik vizsgálatra a BBC szerint.

A Northwest Airlines 2008-ban egyesült a Delta Airlines-szal. A Delta Airlines közleménye szerint a gép pilótáját és másodpilótáját felmentették az aktív repülés alól.

A gép egyik utasa, Brent Bjorlin azt mondta a Minnesota Star Tribune nevű újságnak, hogy az utasok semmit nem vettek észre, egészen addig, amíg le nem szállt a gép. Egy másik utas, Andrea Allmon hihetetlennek nevezte, hogy a pilóták nem figyeltek repülés közben.

A Minneapolis Star-Tribune szerint a kommunikáció megszakadását úgy értelmezték a hatóságok, hogy a repülőt légikalózok, esetleg terroristák foglalták el, és emiatt négy vadászgép már felszállásra készült azzal az utasítással, hogy kényszerítsék a földre az Airbus A320-ast.