Polanski kiadatását kérte Svájctól az USA

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok pénteken hivatalosan is kérelmezte Roman Polanski kiadatását Svájctól a három évtizeddel ezelőtti gyermekmolesztálási ügy miatt. A francia-lengyel filmrendező szeptember óta van őrizetben Zürichben, egy harminc évvel ezelőtti gyerekmolesztálási ügy miatt akarják felelősségre vonni.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Államok berni nagykövetsége 2009. október 22-én benyújtotta a hivatalos kiadatási kérelmet az igazságügyi minisztériumhoz, a kétoldalú kiadatási szerződésben meghatározott negyven napos határidővel" - közölte pénteken a svájci minisztérium.

A hatóságok továbbítják a kérelmet Zürich kantonba, ahol Polanskit csaknem egy hónappal ezelőtt őrizetbe vették egy 1978-ban indított gyerekmolesztálási ügy miatt. A helyi bíróság ezután meghallgatást tart az ügyben, majd döntést hoz arról, elfogadja-e a kérelmet. Ha a bíróság támogatja a kiadatását, Polanski még fellebbezhet a svájci legfelsőbb bírósághoz.

Roman Polanski ellen 1978-ban indítottak eljárást az Egyesült Államokban, miután szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal. A nemi erőszakkal vádolt filmes bűnösnek vallotta magát megrontás vádjában, de vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat, és azóta sem lépett az ország területére. (Az ügyről szóló összes cikkünket megtalálja itt.)