Népszavazással szüntetné meg a szenátust Basescu

Vágólapra másolva!
A novemberi elnökválasztással egy időben népszavazás lesz Romániában a kisebb, egykamarás parlament bevezetéséről. Traian Basescu államfő szerint a kevesebb képviselő kisebb korrupciót jelent majd. Az pártok többsége szerint azonban a népszavazás csak Basescu saját céljait szolgálja.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu román államfő csütörtökön kiadta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében november 22-én, az elnökválasztás első fordulójának napján népszavazást tartanak az egykamarás parlament létrehozásáról, valamint arról, hogy a képviselők száma legfeljebb háromszáz legyen. Basescu azt akarja, hogy a jelenlegi két házból (képviselőházból és szenátusból) álló, összesen 471 honatyával rendelkező törvényhozó testület helyett legfeljebb 300 tagból álló egykamarás parlamentje legyen az országnak.

Szeptember végén, amikor Basescu megtette erre vonatkozó javaslatát, a régóta ígért államreform részének nevezte ezt az átalakítást. Azt mondta, a korrupció visszaszorítását is várná ettől a kurtítástól, mert - mint fogalmazott - a jelenleginél kevesebb magas rangú politikus "üzérkedhetne" befolyásával. Az államfő hasonlóan érvelt csütörtökön is, amikor bejelentette a népszavazás kiírását. Nyilatkozatában azt mondta: ez a népszavazás az egyetlen módja annak, hogy a honatyák leckét kapjanak a néptől, és kénytelenek legyenek lemondani előjogaikról.

A rendeletét Basescu annak ellenére írta alá, hogy egy nappal korábban a román parlament és szenátus együttes ülésén elutasította a népszavazás tervét. Az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenezte a referendumnak az elnökválasztásokkal egy időben való kiírását, az ötletet egyedül a "Basescu pártjának" is nevezett Demokrata Liberális Párt (PD-L) támogatja.

A parlamenti állásfoglalás azonban csupán "konzultatív jellegű", vagyis nem kötelezi az államfőt. Basescu elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint az egykamarás parlament bevezetése diktatúra kialakulásához vezetne az országban. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagállamainak több mint a felében, tizennégy országban egykamarás törvényhozó testület működik.