Tüntetők törtek be a BBC székházába

Vágólapra másolva!
Mintegy kéttucatnyi tüntető jutott be a BBC székházába csütörtökön, de az őrség végül kivonszolta őket. A töntetők az ellen tiltakoztak, hogy a tévé meghívta egyik vitaműsorába Nick Griffint a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Tüntetők törtek be csütörtökön a BBC brit közszolgálati tévé székházába. Az épület előtt több százan tüntettek amiatt, hogy a tévé meghívta a Question Time című vitaműsorba Nick Griffint, a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökét. A tüntetők egy részének, mintegy 25 embernek sikerült bejutnia az épületbe is, de rendőrök és biztonsági őrök kivonszolták őket.

A BBC azt hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozottság miatt hívták meg Griffint, akinek idegengyűlöletéről ismert pártja - amely két mandátumot szerzett a legutóbbi, európai parlamenti választáson - egyébként nem szalonképes Nagy-Britanniában. Mark Byford főigazgató-helyettes szerint a BBC-nek kötelessége pártatlannak lennie. A pártelnököt végül az épület egyik mellékbejáratán vitték be a székházba. A beszélgetést késő este, felvételről sugározza a BBC1-es csatornája.

Griffin szerint a tüntetők sértik "azoknak a millióknak a jogait, akik hallani akarják, amit mondok". Weyman Bennett, az Együtt a Fasizmus Ellen nevű szervezet aktivistája azonban azzal vádolta meg a BBC-t, hogy "vörös szőnyeget gördít" Griffinnek azzal, hogy beengedi a csatorna zászlóshajójának számító vitaműsorba. Ezzel szerinte a tévé hozzájárul "egy fasiszta párt növekedéséhez" és az etnikai kisebbségek elleni erőszakhoz.