Bojkottálni fogja hétfőn kezdődő perét Karadzic

Vágólapra másolva!
Nem fog megjelenni hétfőn, a Hágai Nemzetközi Bíróságon kezdődő perén Radovan Karadzic. A korábbi boszniai szerb elnök a bíróságnak írt levelében számolt be arról, hogy nem tudott felkészülni a perre, ezért bojkottálni fogja a tárgyalást. A hágai bíróság kedden engedi szabadon etnikai tisztogatások miatt börtönbüntetésre ítélt korábbi, boszniai szerb elnököt, Biljana Plavsicot.
Vágólapra másolva!

Radovan Karadzic háborús bűncselekményekkel vádolt, korábbi boszniai szerb elnök csütörtökön közölte: bojkottálni fogja a Hágai Nemzetközi Bíróságon hétfőn kezdődő perét. Karadzic - a BBC szerint - a bíróságnak azt írta, nem készült fel a perre, így hétfőn nem fog megjelenni a tárgyaláson.

A 64 éves Karadzicnak korábban, október 19-ről 21-re sikerült eltolnia ügyének tárgyalását, de ezután sem adta fel, és újabb halasztásért fellebbezett. A vaskos - összesen 938 ezer oldalas - vádiratra hivatkozott, amelyből szerinte a rendelkezésére álló idő alatt nem tudott kellően felkészülni a védelem. Azt kérte, hogy 10 hónappal halasszák el a pert, de ezt elutasította a törvényszék, mindössze egy hét felkészülési időt adott neki. Így a per október 26-án reggel 9 órakor kezdődik.

Az egykori boszniai szerb elnököt többek között népirtással, emberiség ellenes, illetve háborús bűnökkel vádolják. Az 1995-ös srebrenicai mészárlás, amely több mint 8000 áldozatot követelt, külön fejezetként szerepel a vádiratban. Karadzic - akit tavaly július 21-én fogtak el Belgrádban - minden vádat tagad.

A svéd igazságügyi minisztérium csütörtökön jelentette be: a Hágai Nemzetközi Bíróság kedden engedi szabadon az egykori boszniai szerb elnököt, Biljana Plavsicot, akit 2003-ban ítéltek el a boszniai háborúban - 1992 és 1995 között - elkövetett etnikai tisztogatások miatt. A hágai bíróság szerint Plavsic szabadon engedését Stockholm indítványára hagyták jóvá. Plavsic Svédországban töltötte le a 11 évi szabadságvesztés kétharmadát, így a svéd törvények szerint szabadlábra helyezhető.