Kiírták az afgán elnökválasztás második fordulóját

Vágólapra másolva!
November 7-én megrendezik az afgán elnökválasztás második fordulóját, miután az első fordulóban tömegesen fordultak elő csalások. Hamid Karzai hivatalban lévő elnök és Abdullah Abdullah volt külügyminiszter közt fog eldőlni a választás, mindketten beleegyeztek abba, hogy második forduló legyen.
Vágólapra másolva!

Második fordulót tartanak november 7-én az afganisztáni elnökválasztáshoz, miután csalások miatt érvénytelenítették a szavazatok egy részét, és egyik jelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát - jelentette be kedden Kabulban az afgán választási bizottság.

A választási bizottság szerint Hamid Karzai elnök végül a szavazatok 49,67 százalékát szerezte meg az elnökválasztás augusztus 20-i első fordulójában. A Karzai riválisára, Abdullah Abdullah volt külügyminiszterre leadott szavazatok arányát a választási bizottság nem közölte. A Democracy International nevű, választási megfigyelőket tömörítő szervezet számításai szerint Abdullah a szavazatok 31,5 százalékát kapta.

A korábban közölt - most megváltoztatott - eredmény szerint Karzai a szavazatok 54,6 százalékát kapta, és ezzel már az első fordulóban győzött. Hamid Karzai szinte azonnal elfogadta a választási visszaélések kivizsgálásával megbízott panaszbizottság megállapításait, az új eredményt, és beleegyezett a második fordulóba. Karzai kijelentette: a második forduló "előrehaladást jelent a demokrácia szempontjából". "Felszólítom népünket, hogy haladjon előre és vegyen részt a választások második fordulójában" - mondta.

Abdullah Abdullah szóvivője közölte: az elnökjelölt szintén egyetért azzal, hogy "a törvénnyel összhangban" november 7-én második fordulót tartsanak. Abdullah a BBC-nek azt mondta: felhívta telefonon a riválisát, hogy megköszönje neki a második fordulóval kapcsolatos kijelentéseit.

Nyugati diplomáciai források szerint a hét vége óta - nemzetközi nyomásra - jelentősen módosult a leköszönő elnök álláspontja, aki az elmúlt időszakban még hevesen visszautasította a második fordulót. A Fehér Ház például a hétvégén azt közölte, hogy nem küld több katonát Afganisztánba, amíg a politikai helyzetet nem rendezik. Kedden pedig Barack Obama amerikai elnök üdvözölte a második forduló kiírását.

A szavazás megszervezése azonban jelentős nehézségekbe ütközhet, miután a múlt hónapban az iszlamista lázadók fokozták támadásaikat. A tél beálltával az ország számos régiója megközelíthetetlenné válik, és várhatóan az első fordulóénál -38,7 százalék - is alacsonyabb lesz a részvétel.

A BBC kabuli tudósítója szerint nincs garancia arra, hogy nem fognak megismétlődni az első forduló csalásai, de addig is, a következő néhány hétre legalább feloldódik a politikai patthelyzet a második forduló meghirdetésével.