Még nincs vége a cinkelt afgán választásnak

Vágólapra másolva!
Hamid Karzai hivatalban lévő elnök már győztesnek érezte magát, de a tömeges csalások miatt várhatóan második fordulót kell tartani az afganisztáni elnökválasztáson. A második fordulóban Karzainak Abdullah Abdullah volt külügyminiszterrel kell megküzdenie. Valószínűleg győzni fog, de a politikai bizonytalanság nem használ az országnak.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg második fordulót kell majd kiírni az afganisztáni elnökválasztáson, miután az ENSZ által támogatott választási panaszbizottság (ECC) bejelentette: meg kell semmisíteni 210 szavazókör eredményeit, és néhány százalékkal csökkenteni kell Hamid Karzai hivatalban lévő elnök 54,6 százalékos eredményét. A testület szerint mert "egyértelmű és meggyőző bizonyítékokat" találtak a választási csalásra.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó tisztviselők szerint a döntés azt jelenti, hogy Karzai támogatottsága 50 százalék alá, 48 százalékra esett, így második fordulót kell tartani. Ebben a fordulóban a jelenlegi elnök ellenfele a korábbi külügyminiszter, Abdullah Abdullah lehet, aki 28 százalékot szerzett az augusztus 20-diki választáson.

Karzai ragaszkodott ahhoz, hogy abszolút többséggel megnyerte a két hónappal ezelőtti választást, de riválisai és a külföldi megfigyelők szerint is rengeteg csalás történt. Az Európai Unió megfigyelői szerint akár a leadott szavazatok negyede is gyanús lehet. Az ECC vizsgálata során kiderült, tényleg tömeges visszaélések történetek. A testület az eredményről tájékoztatta a Független Választási Bizottságot (IEC), amelynek a választás végeredményét kell megállapítania.

Bár az IEC a BBC szerint Karzai-párti, köteles elfogadni az ECC megállapításait és néhány napon belül elrendelni a második fordulót. A BBC kabuli tudósítója szerint ugyanakkor Karzai úgy véli, ellopták tőle a győzelmet, és ez azzal fenyeget, hogy az elnök blokkolni igyekszik majd a választások második fordulóját.

Az EU soros elnökségét ellátó svéd kormány hétfőn közleményben szólította fel Karzait, hogy fogadja el a második választási fordulót. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője pedig azt mondta: "elképesztően fontos" a világ számára, hogy egy törvényes afgán kormány képviselje az országot, amelynek nem kérdőjeleződhez meg a legitimációja.

Egyértelmű megoldás körvonalazódik a vitatott afganisztáni elnökválasztás ügyében, és ez bátorító - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban. Clinton a napokban többször beszélt Karzaival, aki azt mondta, kedden jelenti be, mik a szándékai. Az amerikai külügyminiszter nem árulta el, hogy Karzai azt jelenti-e be, hogy elfogadja a vizsgálat eredményét, amely szerint valószínűleg második fordulót kell tartani, de azt mondta: biztosítékokat kapott az Afganisztánba vezényelt amerikai erők parancsokától és az afgán hatóságoktól, hogy le lehet bonyolítani a második fordulót még azelőtt, hogy beköszöntene a tél.

A BBC által idézett elemzők szerint származó Karzai valószínűleg akkor is győz a választáson, ha második fordulóra kényszerül. A hivatalban lévő elnök ugyanis az ország legnagyobb etnikai csoportjából, a pastuk közül származik, míg Abdullah üzbég. A politikai bizonytalanság azonban bátorítást adhat a táliboknak. Az Egyesült Államokban jelenleg is vita folyik 40 ezer további katona Afganisztánba küldéséről, de Washingtonban azt közölték, addig nem lehet szó csapaterősítésről, ameddig nem tisztázódnak a politikai viszonyok.