Fico is kivételt kérhet a Benes-dekrétumok miatt

Vágólapra másolva!
Ha Csehországnak szabad, akkor Szlovákia is kivételt fog kérni a lisszaboni szerződés egy része alól a Benes-dekrétumok miatt - mondta Robert Fico szlovák kormányfő a cseh tévének. Az EU reformjáról szóló szerződést hátráltató Václav Klaus cseh elnök állítólag attól tart, hogy a szerződés alapján kártérítést fognak követelni a kitelepített szudétanémetek.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy Szlovákia is a Václav Klaus cseh elnök által követelt kivételt fogja kérni a lisszaboni szerződés alól a Benes-dekrétumok miatt - mondta vasárnap a Cseh Televíziónak adott interjújában Robert Fico szlovák kormányfő. A Benes-dekrétumok Ficó szerint a cseh és a szlovák jogrendnek is részét képezik, hiszen mindkét állam a Csehszlovákia jogutódja. "Ha Csehország kivételt kapna, de Pozsony nem, Szlovákiát jogi bizonytalanság veszélyeztetné" - vélte Fico.

Az uniós reformszerződés hatályba lépését utolsóként akadályozó Václav Klaus azt szeretné elérni, hogy aláírásért cserébe Csehország tartós felmentést követel az Európai Uniótól a lisszaboni szerződés részét alkotó általános emberi jogok listájának alkalmazása alól (Nagy-Britannia és Lengyelország már kapott részlegesen felmentést). A szerződés elfogadása ugyanis egyes jogértelmezések szerint azt is eredményezheti, hogy Prágának kárpótolnia kell a Benes-dekrétumok kárvallottjait, a második világháború után kitelepített szudétanémeteket.

A cseh politikusok többsége nem osztozik Klaus félelmeiben. A hárommillió kitelepített leszármazottai csak azt követelik, hogy Csehország ismerje el, hibázott, amikor a kollektív bűnösség elve alapján megfosztotta a szudétanémeteket a csehszlovák állampolgárságtól, elkobozta a vagyonukat, és kitelepítette őket az országból. Hasonló módon sújtották a Benes-dekrétumok a több mint félmilliós szlovákiai magyarságot is.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a máltai és spanyol bírók, akik nem ismerik országunk történelmét, a németek követeléseinek jogosságáról határozzanak" - mondta korábban a Rzeczpospolita című lengyel lapnak Klaus. Hasonlóan vélekedett Fico is, aki szerint nem volna jó, ha egyes tagországok figyelmen kívül hagynák más uniós államok fontos jogtörténeti kérdéseit. Szlovákiának a magyarok kitelepítése okozhat a csehországihoz hasonló problémát.

A szlovák miniszterelnök szerint ugyanakkor Pozsonynak is érdeke a lisszaboni szerződés hatályba lépése, és ugyanezt feltételezi Csehországról is. Pozsony aszerint dönt az ügyben, hogy Prágának sikerül-e kivételt elérnie, és ha igen, az miként lesz megfogalmazva - mondta Fico. Peter Stano külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, Szlovákia fenntartás és utólagos követelés nélkül hagyta jóvá a szerződést, de Klaus fellépése miatt "saját akaratunkon kívül a folyamat részévé váltunk".

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke vasárnap egy szlovák televíziós vitaműsorban elmondta, hogy szerinte Klaus aláírja a szerződést, méghozzá kiegészítés nélkül. A cseh elnök eljárását nem tartja egészen tisztességesnek, és úgy véli, Klaus esetében nem is a dekrétumokról van szó, hanem inkább az euroszkepticizmusáról.