Orbán szerint kulturális agresszió a szlovák nyelvtörvény

Vágólapra másolva!
Az európai értékek elleni kulturális agressziónak nevezte Orbán Viktor a szlovákiai nyelvtörvényt. A Fidesz elnöke a Magyar Koalíció Pártja rimaszombati kongresszusán beszélt erről. Azt mondta, ha egy törvény rossz, akkor újra kell alkotni.
Vágólapra másolva!

"A Szlovákiában megalkotott nyelvtörvény nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen" - jelentette ki a Fidesz elnöke szombaton Rimaszombatban, a Magyar Koalíció Pártja kongresszusán. Orbán szerint egy rossz törvényt jól végrehajtani nem lehet, hanem vissza kell vonni, és újat alkotni.

A szlovákoknak azt üzente: érdemes csínján bánni azzal a helyzettel, hogy megnyirbálták a szlovákiai magyar közösség jogait. A történelem azt mutatja, hogyha egy országban megnyirbálják egy közösség jogait, akkor könnyen egy másik közösség is erre a sorsra jut - mondta. "Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése."

A Fidesz elnöke szerint, ha pártja jövőre megnyeri a választásokat, akkor hozzáfog a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez és új alapokra helyezi a magyar-szlovák viszonyt. A magyar kisebbségek problémáinak alapvető okának Magyarország tekintélyének csökkenését nevezte.

Orbán felszólította a szlovákiai magyarokat, hogy nemcsak a jó, hanem a nehéz időkben is vállalják magyarságukat. "Magyarország önökkel van, Magyarország a Felvidékkel van" - mondta. Beszédét többször hosszú taps szakította meg.

Orbán kifejtette: Európában kezd kimenni a divatból a nemzeti kisebbség kifejezés, helyette a nemzeti közösség megfogalmazás használatos. A nemzeti közösségeket pedig számuktól függetlenül megilleti az államalkotói státus. Az Európai Unión belül nem létezhet kettős mérce. Amit lehet a katalánoknak és más nyugati államokban élő nemzeti közösségeknek, az a Kárpát-medencében élő magyarokat is megilleti - mondta.