Offenzívát indított Pakisztán a tálibok ellen

Vágólapra másolva!
Offenzívát indított a pakisztáni hadsereg a tálib lázadók ellen szombaton az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztán régióban. A támadásban 30 ezer katona vesz részt.
Vágólapra másolva!

Hadműveletet indított a pakisztáni hadsereg a tálib lázadók ellen szombaton az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztán régióban - írja a BBC.

Nagyjából 30 ezer katona vesz részt a hadműveletben. A pakisztáni hadsereg szerint 10 ezer pakisztáni és 1500 külföldi radikálissal állhatnak szemben. A támadó alakulatok három irányból nyomulnak előre, hogy az erdőkkel borított hegyek között felszámolják a lázadók rejtekhelyeit. A hadsereg hamar ellenállásba ütközött, a tálibok nehézfegyverekkel lőtték a pakisztáni haderő alakulatait.

A pakisztáni haderő az elmúlt hetekben bombázta, és tüzérséggel lőtte az északnyugat-pakisztáni törzsi területet, a térségből eddig csaknem 100 ezer civil menekült el segélyszervezetek szerint. Az iszlamisták az elmúlt másfél hétben több súlyos merényletet hajtottak végre a pakisztáni biztonsági erők létesítményei ellen. A robbantásokban összesen 150-en vesztették életüket.

A pakisztáni hadseregnek néhány hete van, hogy a tél beálltáig végrehajtsa a hadműveletet. A hadsereg 2001 óta háromszor próbálkozott meg azzal, hogy a tálib fegyvereseket kiszorítsa Dél-Vazirisztánból. Mindhárom kísérlet fegyverszünettel zárult, a tárgyalások végén pedig a tálibok ellenőrzése alatt maradt a terület.