Nem adta össze a vegyes bőrszínű párokat egy amerikai anyakönyvvezető

Vágólapra másolva!
Nem volt hajlandó összeadni egy vegyes bőrszínű párt az Egyesült Államokban egy anyakönyvvezető. Azzal érvelt, hogy az ilyen házasságokból született gyerekek sokat szenvednek, ezért mindig elküldi az ilyen párokat.
Vágólapra másolva!

Nem kapott házassági engedélyt egy vegyes bőrszínű pár az Egyesült Államokban egy louisianai anyakönyvvezetőtől, Keith Bardwelltől - írja a Guardian. Az elutasított pár, a 30 éves, értékesítőként dolgozó Beth Humphrey és a 32 éves Terence McKay hegesztő azt fontolgatja, hogy diszkriminációs panaszt nyújtanak be. "Napjainkban már számítottunk ilyesmire" - mondta Humphrey, aki egyébként azt tervezi, hogy kisebbségpolitikát fog tanulni az egyetemen.

A nő elmondta, hogy október 6-én hívta fel telefonon a házassági engedély ügyében Bardwellt. A felesége vette fel a kagylót, és közölte vele, hogy a férje nem fogja megadni az engedélyt. Bardwell azt javasolta a párnak, hogy keressenek egy másik anyakönyvvezetőt a községben. "Szeretnénk gyerekeket. A barátaink és munkatársaink támogatnak minket. Ettől az incidenstől eltekintve tipikus boldog pár vagyunk" - mondta Humphrey.

Bardwell kijelentette, hogy minden hozzá forduló házasodni akaró párt megkérdez arról, hogy különböző bőrszínűek-e, és ha a válasz igen, nem adja össze őket. Állítása szerint eddig körülbelül négy párt utasított el emiatt. "Nem vagyok rasszista. Csak nem hiszek benne, hogy ilyen módon keverjük a rasszokat" - jelentette ki. "Rengeteg színesbőrű barátom van, eljönnek a házamba, használják a fürdőszobámat. Úgy kezelem őket, mint bárki mást."

Bardwell azt mondta, hogy átbeszélte a témát fehér és fekete bőrszínű emberekkel, és látott már jónéhány vegyes házasságot. Szerinte az ilyen házasságok nem tartanak soká, és se a fekete, se a fehér közösség nem nézi jó szemmel a vegyes házasságból születő gyerekeket. "Szerintem ezek a gyerekek szenvednek, és nem fogom ilyesminek kitenni őket" - magyarázta.

Katie Schwartzmann, a louisianai Amerikai Szabadságjogok Szervezetének ügyvédje szerint elszomorító ilyen esettel találkozni 2009-ben. A legfelsőbb bíróság már 1963-ban kimondta, hogy a kormány nem mondhatja meg az embereknek, kivel házasodhatnak össze. A szervezet megkérte Louisiana jogi bizottságát, hogy indítson vizsgálatot Bardwell ellen, és azt ajánlotta, hogy a bizottság szabja ki a lehető legszigorúbb szankciókat, mert ez az "égbekiáltó bigottság fenyegetést jelent az igazságszolgáltatásra nézve". Tudta, hogy megsérti a törvényt, mégis folytatta - tette hozzá Schwartzmann.

Bardwell azt mondta: 34 éve dolgozik anyakönyvvezetőként, és úgy érzi, soha nem bánt helytelenül senkivel. "Nem mondtam ezeknek a pároknak, hogy nem házasodhatnak össze. Csak annyit mondtam, hogy én nem adom össze őket."