Magyar települések rontják a román öngyilkossági statisztikát

Vágólapra másolva!
A többségében magyarok lakta megyékben a legmagasabb az öngyilkosok aránya Romániában - írja az aradi Nyugati Jelen. Hargita megyében például több mint kétszer rosszabbak az adatok, mint az országos átlag.
Vágólapra másolva!

A magyarok vezetik az öngyilkossági statisztikát Nyugat-Romániában - írja az aradi Nyugati Jelen. Szembetűnő és évtizedes tapasztalat, hogy a magyarlakta településeken sokkal többen dobják el maguktól az életet - mondta a lapnak Stelian Crisan, az Arad Megyei Igazságügyi Orvos Szakértői Szolgálat vezetője.

Arad megyében évente átlagosan 100 öngyilkosság történik, leggyakrabban Pécska (Pecica), Nagylak (Nadlac), Tornya (Turnu), Vadász (Vanatori) környékén és általában a magyar falvakban.

Romániában országos viszonylatban is azokban a megyékben történik a legtöbb öngyilkosság, ahol a magyar lakosság van többségben. A 2008 végén készített statisztikákból kiderül, hogy az országos átlagból kiemelkedik többek között Hargita, Kovászna és Szatmár megye is. Míg országosan százezer emberből 12,9 lett öngyilkos tavaly, Arad megyében ez a szám 15,2, Hunyad megyében 14,4, Hargitában pedig 28,8 volt.

Crisan szerint az 1989-es forradalom után az 1990-es évek legelején volt tapasztalható egy közel 40 százalékos visszaesés az öngyilkosságok számában. Az öngyilkosok 75 százaléka felakasztja, 9 százalékuk megmérgezi magát, 5,5 százalékuk pedig aláveti magát valamilyen magas helyről. Az elkövetők több mint fele a férfi - derül ki a Nyugati Jelen cikkéből.