Clinton lekörözte népszerűségben Obamát

Vágólapra másolva!
Sokat romlott Barack Obama amerikai elnök megítélése az amerikaiak körében friss közvélemény-kutatások szerint. Hillary Clinton külügyminiszter, egykori fő riválisa most már megelőzi őt népszerűségben. A megkérdezettek 65 százaléka szerint nem érdemelte meg Obama a Nobel-békedíjat sem.
Vágólapra másolva!

A Fox News amerikai hírcsatorna friss felmérése szerint csak az amerikai választók 43 százaléka szavazna Barack Obama amerikai elnökre, ha most tartanák meg a 2012-ben esedékes elnökválasztást. A felmérést október közepén végezték 900 ember telefonos megkeresésével. Fél évvel ezelőtt, áprilisban még 52 százalék volt ez az arány.

Obama a népszerűségi barométeren a felmérés szerint jelenleg 49 százalékon áll. Egy százalékkal lejjebb csúszott a szeptemberi mérőszámához képest, ráadásul ez az első alkalom, hogy 50 alá zuhant ez az érték.

A demokrata szimpatizánsok 78 százaléka választaná újra a felmérés szerint Obamát, ez az arány áprilisban még 87 százalék volt. Viszont azok között, akik 2008-ban Obamára szavaztak, 81 százalék adná újra rá a voksát, arányuk valamivel emelkedett a legutóbb mért 79 százalékhoz képest. Az amerikaiak 60 százaléka gondolja úgy, hogy Obama erős és határozott vezető. 38 százalék szerint kap jó tanácsokat az embereitől, többen vannak - 45 százalék - azok, akik szerint rossz emberekre hallgat.

Bár megnyerte a Nobel-békedíjat múlt pénteken, Obama külpolitikájának a felmérés szerint még rosszabb a megítélése, mint a munkájának általánosságban. A külpolitikával csak 49 százalék elégedett, míg az általános munkájával 58 százalék. Az amerikaiak 65 százaléka szerint nem érdemelte meg a Nobel-békedíjat, és csak 29 százalék gondolja határozottan, hogy megérdemelten kapta. Még a demokrata szimpatizánsok közt is csak 54 százalék mondta azt, hogy megérdemelte Obama a kitüntetést. Arra a kérdésre, hogy miért ítélhették Obamának a díjat, 32 százalék válaszolta, hogy azért, mert megérdemelte. A legtöbben - a megkérdezettek 44 százaléka - úgy vélekednek: a díjat azért adták neki, hogy kétszer is meggondolja, mielőtt haderőt vet be a jövőben.

A Fox News ismertet egy másik közvélemény-kutatást is, melyet a Gallup végzett 1013 ember megkérdezésével október elején, még a Nobel-békedíj átadása előtt. A Gallup felmérése szerint Obama egykori riválisa, Hillary Clinton külügyminiszter mostanra megelőzte őt népszerűségben. A népszerűségi skálán Obama 56, Clinton 62 százalékkal szerepel a Gallup szerint. Clinton támogatottsága nem javult jelentősen, a helycserét az okozta, hogy Obama népszerűsége sokat romlott, hiszen januárban még 78 százalékon állt. A Gallup szerint Obama népszerűtlenebbé válását többek között az egészségügyi reform és az afganisztáni háború fejleményei okozták.