Az EU helyett könyvével foglalkozik Klaus

Vágólapra másolva!
Egyedül Václav Klaus cseh államfőn múlik az EU tagjait szorosabb szövetségbe fonó lisszaboni szerződés életbe lépése, ám ő inkább mással foglalkozik. Miközben az egész EU arról győzködné, hogy bólintson rá a dokumentumra, ő inkább a klímaváltozást tagadó könyvét népszerűsíti Albániában és Oroszországban - írja róla a Guardian.
Vágólapra másolva!

Miközben egész Európa azt figyeli, mit lép a lisszaboni szerződés életbe lépését egész Európában egyedüliként akadályozó Václav Klaus cseh államfő, őt leginkább új könyve foglalkoztatja - írja a Guardian. Miközben a múlt héten az EU-tagállamok vezetői lázasan egyeztettek éa tárgyaltak arról, hogyan vegyék rá Klaust, hogy aláírja az uniós tagállamokat szorosabb szövetségbe tömörítő szerződést, a cseh államfő az Adriai-tenger partján múlatta az időt.

Klaus öt napig nem válaszolt Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök, az EU soros elnökének hívásaira, a közte és az Európai Unió között közvetítő Jan Fischer cseh kormányfő is csak egy rövid telefon erejéig tudta elérni. Klaus a múlt héten Albániába utazott, hogy új könyvét népszerűsítse - amely szerint a klímaváltozás egy mítosz -, szerdán pedig Moszkvába utazott ugyanezért. "Félek az Európai Unió szorosabb integrációjától. Számomra ez létkérdés" - mondta Moszkvában.

A cseh politikus vonakodik aláírni a lisszaboni szerződést és a ratifikálásáról szóló cseh törvényt. Bár a törvényt jóváhagyta a cseh parlament két háza, Klaus újra visszaküldte azt a cseh alkotmánybíróságnak, amely egyszer már megvizsgálta, és nem találta problémásnak.

Klaus aláírása nélkül egyelőre nem lép szorosabb szövetségre az EU, és nem egyszerűsödik a döntéshozatal, amelynek racionalizálásával már nyolc éve vajúdnak. Először uniós alkotmányt akartak elfogadtatni, ám azt 2005-ben a franciák és a hollandok is népszavazáson utasították el. Az alkotmány kilúgozott verziója lett a lisszaboni szerződés, amelyet csak másodjára szavaztak meg az írek idén ősszel. Most egyedül Klaus az, aki miatt késik az életbe lépése.