Hat embert ítéltek halálra az ujgur zavargások miatt Kínában

Vágólapra másolva!
Újabb hat halálos ítéletet hozott a kínai bíróság, amely a júliusi ujgur zavargásokat vizsgálja. A majdnem 200 halottat követelő összecsapások miatt négy ujgurt és egy han kínait ítéltek halálra, az ötödik emberről nem tudni a nemzetiségét. A hat halálraítélt közül három büntetését felfüggesztették.
Vágólapra másolva!

Újabb hat halálos ítéletet szabtak ki csütörtökön Kínában az urumcsi zavargások ügyében. Az Új Kína hírügynökség csütörtöki jelentése szerint egy urumcsi bíróságon három vádlottat halálra ítéltek, és másik három halálos ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették. A felfüggesztett halálos ítéleteket általában életfogytig terjedő börtönbüntetésre szokták enyhíteni. A nevekből ítélve az elítéltek egyike han nemzetiségű kínai, négyen ujgurok. Egy elítélt neve nem szerepel az Új Kína jelentésében.

Ezzel 12-re emelkedett a július eleji, csaknem 200 halálos áldozattal járó urumcsi zavargások miatti halálos ítéletek száma. Hétfőn ugyanez a bíróság hat ujgur férfit ítélt halálra, egyet pedig életfogytig tartó szabadságvesztésre.

A zavargások július 5-én törtek ki Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyén, Urumcsiban. Akkor az ujgurok békés tüntetést szerveztek, követelve két ujgur meggyilkolásának tisztázását. A zavargásokat a hanok megtorlása követte, az összecsapásokban 197-en haltak meg, a hatóságok szerint főként hanok. A kínai média akkor 1600 őrizetbe vételről számolt be, míg a rendőrség 718 előállítást erősített meg.