Clinton hű követőjét helyezné Pestre Obama

Vágólapra másolva!
Egy amerikai ingatlanvállalkozó, Sacramento legbefolyásosabb emberének lánya lehet az USA új budapesti nagykövete. Eleni Tsakopoulos-Kounalakis Hillary Clinton követője, aki mellett a végsőkig kitartott Obamával szemben is. Jelölését nem diplomáciai teljesítményéért, hanem lelkes politikai adománygyűjtő tevékenységéért kaphatta. Hívő ortodox és lelkes környezetvédő, bár családi cégük hírét zavaros ügyek sározták be.
Vágólapra másolva!

"Miért nem hívjuk fel Angelót?" - a Sacramento Magazine szerint nincs olyan művészeti, jótékonysági, vagy egyéb szervezet Sacramento környékén, amelynek tagjai közül valaki - gazdasági vagy politikai probléma esetén - legalább egyszer ne vetette, dobta volna be zt az ötszavas mondatot. Angelo Tsakopoulos Sacramento egyik legbefolyásosabb üzletembere és leghatalmasabb ingatlanvállalkozója, a Sacramento Bee szerint "szinte köpni sem lehet úgy, hogy a nyál ne a férfi valamelyik ingatlanára fröccsenjen". Állítólag 40 ezer holdnyi földterület tulajdonjogával rendelkezik a város körzetében.

Angelo Tsakopoulos családi vállalkozása - az egyik legnagyobb kaliforniai ingatlanfejlesztő társaság - az AKT Development Corporation vezetését 2004-ben lányára, Eleni Tsakopoulos-Kounalakisra bízta, akit ekkor a környék leghatalmasabb asszonyának nevezett a Sacramento Magazine. Az ő vezetése idején érte el a társaság az egymilliárd dolláros forgalmat. Eleni egészen idén őszig vezette a céget. A posztot ekkor azért adta át öccsének, mert az amerikai kormány a múlt héten magyarországi nagykövetnek javasolta.

A kormány a javaslatot a héten küldte meg a szenátusnak, amelynek még jóvá kell hagynia a kinevezést. Tsakopoulos-Kounalakis nagyköveti meghallgatását egy nagyobb csoportban tartják, kitűzött időpont még nincs, a meghallgatás az elkövetkező hetekben lehet - tájékozatta a szenátus külügyi bizottságának demokrata illetékese az [origo]-t.

Pénz, vallás, természetvédelem

A nagyköveti kinevezésről szóló hivatalos - amúgy szűkszavú - beszámolók kiemelik Eleni Tsakopoulos-Kounalakis civil és jótékonysági tevékenységét. Őróla azonban, a különböző posztjait felsoroló száraz ismertetéseken kívül, csak kevés információ található. A Sacramento Magazine 2005-ös beszámolója szerint a Tsakopoulos család vállalkozásai több millió dollárral támogatták a helyi ortodox egyházat, iskolákat, múzeumokat, környezetvédelmi szervezeteket, orvosi kutatóintézetet. Eleni kétszer is volt Kalifornia állam világkereskedelmi tanácsosa, ezen kívül Robert Redford Sundance természetvédelmi alapítványának egyik kurátora, és a természetvédelemi üzleti tanácsokat adó Conservation Fund egyik vezetője.

Természetvédelmi elkötelezettségét ugyanakkor beárnyékolja, hogy a családi ingatlanvállalkozás korábban többször is konfliktusba került az amerikai természetvédelmi hatóságokkal. 2002-ben - még az ő cégvezetővé történt kinevezése előtt - kapott az AKT Development félmillió dolláros büntetést egy szőlőskertté változtatott mocsár mélyszántása miatt, 2004-ben pedig 519 ezer dollárt fizettek peren kívüli megállapodás keretében az egyik építkezési helyszínről kifolyó, "zavaros esővíz, üledék és kémiai anyagok" miatt. A peren kívüli egyezségnek köszönhetően a céget akkor nem marasztalták el környezetszennyezés miatt.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis az amerikai görög közösség aktív tagja, a Pan-Arcadian Federation of America (az egyik befolyásos görög-amerikai szervezet) 2006-ban az év emberévé választotta. Tavaly az egyik legfontosabb személyes ügyének nevezte a vallásszabadságot. Ő maga elkötelezett görög ortodox vallású, házasságát az ortodox egyház Isztambulban székelő pátriárkája, Bartolomeo előtt kötötte. Ez év elején megkapta a Szent Pál medált, az amerikai görög ortodox egyház laikusoknak adható legmagasabb kitüntetését.

A World Conference of Religions for Peace kurátoraként némi diplomáciai jártasságot is szerezhetett a vallások közötti globális párbeszéd szervezése során - derül ki a Diplopundit diplomáciai blog egyik bejegyzéséből -, de kinevezése elsősorban adománygyűjtő tevékenységének köszönhető.

Clintonék embere

2006-ban apjával együtt finanszírozta a demokrata Phil Angelides kaliforniai kormányzói kampányát, aki azonban alulmaradt a republikánus Arnold Schwarzeneggerrel szemben. Tavaly személyesen 4600 dolláros adománnyal támogatta Barack Obama elnökjelölti kampányát, ám Eleni Tsakopoulos-Kounalakis elsősorban Hillary Clinton embere. Az USA Today tavaly nyári beszámolója szerint több mint egymillió dollárt gyűjtött össze Clinton kampányára.

"Bármennyire is nehéz lemondani egy álomról, hiszek benne, hogy le kell győznünk John McCaint" - mondta, amikor már kezdett látszani, hogy Obamának nagyobb esélye lesz demokrata elnökjelöltté lennie, mint Clintonnak. Tsakopoulos-Kounalakis Clintonnak köszönheti, hogy a nagypolitika közelébe került. Ezt saját maga mesélte el tavaly, még a jelöltállító szavazások előtt.

Amikor apja - az 1992-ben és 1996-ban Bill Clintonért kampányoló görög amerikaiak vezetője - személyes találkozót kért az újonnan megválasztott Bill Clintontól, a Fehér Ház azt üzente vissza, hogy csak akkor beszélhetnek erről, ha az általa vezetett testületben legalább négy nő is van. Csakhogy nem volt egy sem. "Hirtelen a görög amerikaiak vezetőségében találtam magamat" - mondta Eleni a San Francisco Chronicle-nek. Azt csak később tudta meg, hogy a nők szerepének erősítése Hillary Clinton személyes kezdeményezése volt. "Azért állok Hillary Clinton mellé, mert egész életét a változásért való harcnak szentelte" - írta tavaly.

Nem karrierdiplomaták

Kinevezésének indokai nem térnek el jelentősen elődeitől, nem diplomataként, hanem személyes kapcsolatai miatt kapta a nagyköveti posztot. Az idén áprilisig Budapesten szolgáló April H. Foley korabeli - a Washington Post információira hivatkozó - pletykák szerint ugyanazért lehetett magyar nagykövet, mint amiért 2003-ban az amerikai Export-Import Bank igazgatóságába is kinevezték: annak idején a Harvardon, a később elnökké választott George W. Bushsal járt, és utána is barátok maradtak. Foley előtt 2003 és 2006 között George Herbert Walker III, George W. Bush unokatestvére, a Republikánus párt jelentős támogatója volt a budapesti nagykövet.

Nancy Goodman Brinker, aki 2001-2003 között volt nagykövet Magyarországon sem diplomáciai tapasztalatai miatt kapta a kinevezését. Tsakopoulos-Kounolakishoz hasonlóan ő is egy ingatlanfejlesztő vállalkozó gyereke, aki jelentős adománygyűjtő akciókat hajtott végre (életrajzaiban megemlítik, hogy már kisiskolás korában adományozó gyűlést szervezett egy beteg társának, amelyen 64 dollárt gyűjtött össze).

A korábbi, két amerikai nagykövet - Francis Tufo 1997-2001, illetve Donald M. Blinken 1994-1997 - neve mellett is csak az szerepel az amerikai külügy honlapján, hogy "non-career appointee", vagyis nem karrierdiplomataként, hanem politikai okokból helyezték ide őket.

Az utolsó olyan amerikai nagykövet, aki diplomataként kapta a feladatot, Charles H. Thomas volt. A Harvardon végzett, és az amerikai külügy ranglétráit végigjáró Thomas franciául és portugálul is tanult, és kinevezése előtt évekig foglalkozott európai biztonsági és politikai ügyekkel. Thomas 1990 és 1994 között volt nagykövet, ezután különleges megbízotti státuszt kapott Jugoszláviában, ahol közreműködött a boszniai béketárgyalásokban.

A széles körű gyakorlat, hogy egy-egy tehetős támogatót helyeznek az USA európai nagyköveti posztjaira anyagi okokból alakult így. A kongresszus ugyanis meglehetősen fukarul bánik a diplomáciai képviseletekkel, ezért Európában az amerikai nagykövetek zöme olyan tehetős elnöki pártfogó, aki megengedheti magának, és hajlandó is arra, hogy a protokollköltségek egy részét saját forrásaiból fedezze.