Az olaszok állítólag lefizették a tálibokat

Vágólapra másolva!
A brit Times NATO-forrásokból származó értesülései szerint az olasz titkosszolgálat lefizette az afganisztáni tálib vezetőket, hogy hagyják békén a katonáikat. Olaszország tagadja ezt, de a Times szerint az állítólagos vesztegetés több francia katona halálához is vezetett. A franciák ugyanis azt hitték, nyugodt környéken járnak, pedig a lázadók csak az olasz pénzek miatt nem támadtak korábban.
Vágólapra másolva!

Kenőpénzeket fizetett helyi tálib parancsnokoknak az olasz titkosszolgálat, hogy békén hagyja az Afganisztánban szolgáló olasz katonákat, de erről mélyen hallgattak akkor, amikor szolgálati helyüket - a Kabultól keletre fekvő Szarobi térségben - átadták a franciáknak tavaly nyáron - állítja a brit Times. A franciák emiatt teljesen hibásan mérték fel a térség kockázatát, és ez végzetessé vált számukra.

A szélsőséges fegyveresek tavaly augusztusban rajtaütöttek egy francia csapaton, akik közül tíz katona meghalt, és több mint 20 megsebesült. Csak az mentette meg őket, hogy sikerült légi támogatást szervezni számukra. Ehhez hasonló veszteséget soha nem szenvedtek még el franciák Afganisztánban - írja a Times.

Pletyka

A Times állításait ugyanakkor mind Silvio Berlusconi olasz kormányfő, mind a francia hadsereg tagadta és alaptalannak nevezte. Christophe Prazuck francia katonai szóvivő szerint egy régi pletykáról van szó.

A Times ugyanakkor azt állítja, hogy a kenőpénzekről az amerikai titkosszolgálat szerzett először tudomást lehallgatott telefonbeszélgetések révén. E szerint az olaszok más térségekben, például Heratban is megvásárolták a nyugalmat. A brit lap szerint a Szarobiban fizetett kenőpénzekről szóló információikat magas rangú NATO-tisztek is megerősítették.

Hallgattak róla

"Az még rendben van, hogy megvásárolják a helyi csoportokat, és erőszak nélkül őrzik a nyugalmat. De az már őrültség, hogy erről nem tájékoztatják a szövetségeseiket" - idézett a lap egy kabuli NATO-illetékest.

A NATO utólagos vizsgálata azt állapította meg a tavalyi végzetes rajtaütésről, hogy a franciák nem voltak felkészültek, nem volt náluk nehézfegyverzet, nem rendeltek előre légi és tüzérségi támogatást, és nem volt elég rádiójuk. Az volt a szerencséjük, hogy a közelben volt az amerikai különleges erők néhány egysége, akik értesítették a légierőt.

A titkosszolgálat fizetett

A lapnak két kabuli NATO-tiszt megerősítette, hogy a franciák úgy vélték, viszonylag békés környéken mozognak, amelyet az olaszok előszeretettel mutogattak külföldi tudósítóknak, mint ahol sikeresek a helyiek megnyerését célzó erőfeszítések.

Egy másik NATO-illetékes pedig azt erősítette meg, hogy az olasz titkosszolgálat fizette le a lázadókat. "Az olasz titkosszolgálat, nem pedig a hadsereg fizette a kenőpénzeket. Több tízezer dollárt fizettek rendszeresen egyes lázadó parancsnokoknak. Azért csinálták, hogy elejét vegyék az olasz veszteségeknek, amelyek otthon politikai nehézségeket okozhattak volna" - idézte a Times. Azt mondta, az olaszok soha nem ismerték el a dolgot, jóllehet több lehallgatott telefonbeszélgetés is volt, ami erről szólt.