Hazaküldi Németország a koszovói romákat

Vágólapra másolva!
Évente 2500 koszovói menekültet toloncolhat haza Németország egy tervezett kormányközi megállapodás alapján. A Baloldal nevű párt szerint ez az intézkedés a koszovói cigányok ellen irányul. Németországban 14 ezer koszovói él, többségük roma.
Vágólapra másolva!

Több ezer koszovói menekültet toloncolnak haza Németországból egy aláírás előtt álló koszovói-német megállapodás szerint - írta szerdán a Süddeutsche Zeitung című napilap. Az egyezményt várhatóan még az ősszel aláírják - derült ki abból az írásbeli válaszból, amelyet a berlini belügyminisztérium adott a Baloldal frakciójának kérdésére.

A hivatalos adatok szerint bő 14 ezer koszovói él Németországban, zömük - csaknem tízezer ember - roma. A megállapodás szerint Koszovó befogad mindenkit, akiről akár az iratai alapján, akár más módon kimutatható, hogy a volt dél-szerbiai tartományban élt. A német kormány vállalta, hogy évente legföljebb 2500 koszovóit toloncol haza, ügyelve arra, hogy ezek ne kizárólag romák legyenek.

Ulla Jelpke, a Baloldal politikusa bírálta a tervezett koszovói-német megállapodást. Szerinte Koszovóban a romákat különösen sújtja a nyomor, és mindennapos a velük szembeni kirekesztés.