Egy csatát megnyert Obama az egészségügyi vitában

Vágólapra másolva!
Felcsillant a fény az alagút végén Barack Obama amerikai elnök számára, amikor kedden a szenátus egyik bizottsága megszavazott egy egészségügyi törvényjavaslatot, amelyhez egy republikánus szenátor támogatását is sikerült megnyerni. Obama is figyelmeztetett azonban arra, hogy még hosszú az út egy kész törvényig, miközben őt lekötik olyan más súlyos problémák, mint az egyre romló afganisztáni háborús helyzet.
Vágólapra másolva!

Újabb forduló zárult le kedden az Egyesült Államokban hónapok óta húzódó, hisztérikus vitákkal kísért törvényhozási huzavonában az egészségügyi reformról. A szenátus pénzügyi bizottsága megszavazott egy törvényjavaslatot, amely Barack Obama amerikai elnök szándékainak megfelelően kiterjesztené az egészségbiztosítást a lakosság nagy részére.

Jelenleg az Egyesült Államok mintegy 300 milliós népességéből 46 millióan nem rendelkeznek biztosítással, így nem jutnak megfelelő ellátáshoz sem. A tavalyi elnökválasztási kampányban Obama egyik legfontosabb ígérete volt az egészségügy átalakítása, de a republikánusok hevesen ellenzik, a szerintük az állam kiterjesztésével járó reformot, és az elnök pártjában, a demokraták körében sincs egyetértés a programról (a vita hátteréről ebben a cikkünkben olvashat).

A keddi szavazás azért is siker a Fehér Ház számára, mert a pénzügyi bizottság törvényjavaslatához sikerült megnyerni egy republikánus szenátort, a Maine államot képviselő Olympia Snowe-t. Obama személyesen is győzködte őt, hogy támogassa a reformot, a politikusnő azonban a keddi szavazáskor is jelezte fenntartásait. "Még sok-sok mérföldet kell megtenni ezen a törvényhozási úton" - fogalmazott Snowe, hozzátéve: "A mai szavazatom a mának szól. Nem vetíti előre azt, hogy mi lesz holnap".

Obama is hangsúlyozta, hogy nem szabad hátradőlni, mert még nagyon sok munka van hátra egy kész törvény elfogadásáig. A törvényhozás különböző bizottságai közül öt tett le az asztalra különböző javaslatokat, és ezekből próbálnak majd összegyúrni egy törvényt a most következő képviselőházi és szenátusi vitákban.

Az amerikai elnök számára azért is fontos, hogy haladást érjen el az egészségügyi reformban, mert a sokszor indulatossá váló vita szinte minden energiáját lekötötte, pedig közben több más, fontos problémára is megoldást kell találnia.

Jelenleg is zajlik például egy új afganisztáni stratégia kidolgozása, miután az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok parancsnoka közölte, hogy ha nem történik változás, akkor az Egyesült Államok és szövetségesei elveszítik a tálib lázadók ellen nyolc éve zajló háborút. Emellett sok ország egyre nyíltabban kritizálja Washingtont a klímaváltozás elleni küzdelem lelassulása miatt, ráadásul Obama számára még mindig ott van legfontosabb feladatként a válságba zuhant amerikai gazdaság felemelése.