Újabb ezer kínai gyereknél mutattak ki ólommérgezést

Vágólapra másolva!
Háromezer fölé nőtt azoknak a kínai gyerekeknek a száma, akiknek a szervezetében veszélyes mennyiségű ólomot mutattak ki. A mérgezésben érintett gyerekek ólomöntödék közelében laknak.
Vágólapra másolva!

Újabb, közel ezer kínai gyermek vérmintájában mutattak ki rendkívül magas ólomszintet az ország egyik középső tartományban - jelentette kedden a kínai állami média. Miután augusztus végén kiderült a szomszédos Senhszi tartományban történt eset, a Honan tartománybeli Csijüan város egészségügyi irodája 2743, 14 év alatti gyermek vérvizsgálatát végeztette el, és közülük 968 gyermeknél találtak ólommérgezésre utaló jeleket - jelentette a hivatalos Új Kína hírügynökség az irodavezetőre hivatkozva. A híradás szerint mind a 968-an a város három nagy ólomöntödéjének közelében laknak.

"A hír úgy ért bennünket, mint egy földrengés. Mindannyian aggódunk a gyermekeink egészségéért" - mondta az Új Kínának a városhoz tartozó Sipin falu egyik lakosa. A helyiek közül néhányan szeptemberben tüntetést is tartottak az egyik olvasztó előtt.

A kommunista párt csijüani bizottságának vezetője elmondta, hogy a város 35 elektrolízises eljárással dolgozó ólomüzeméből 32-ben felfüggesztették a termelést, és környezetvédelmi felügyelőket telepítettek a három legnagyobb gyárba. Az olvasztók egy kilométeres körzetéből minden gyermeket kiköltöztettek, és a hivatalos közlés szerint megfelelő juttatásokat és tanulmányi segítséget biztosítanak a számukra.

Csao Szu-ping polgármester szerint a gyerekek vérében kimutatott magas ólomszint a környezetszennyezés hosszú távú hatására vezethető vissza, mivel a városban 52 éve állítanak elő ólmot. Az elmúlt hónapokban Fucsien Senhszi és Yunnan tartományokban derült fény hasonló ólommérgezési ügyekre, és a hatósági vizsgálatokat nem ritkán csak a lakosság erőszakos és ingerült fellépése nyomán indították el. A feltárt esetek mostanra több mint háromezer gyermeket érintenek.

Az ólom megtámadja a szervezet idegrendszerét, károsítja a vérképző szerveket, és több más egészségügyi ártalmat is okoz. Kínában a környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt mindennaposak az üzemi balesetek és a különféle szivárgások. Az elmúlt évtizedekben lezajlott gazdasági fellendülés nyomán rendkívül szennyezettek az ország folyói.