Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pártja nyerte a vasárnapi moszkvai önkormányzati választásokat. A városi képviselőtestületbe az Egységes Oroszország Párton kívül csak a kommunisták jutottak be. Moszvában hétfőn tüntettek az eredmény ellen.
Vágólapra másolva!

A hatalom pártjának is nevezett Egységes Oroszország Párt nyerte a vasárnapi moszkvai önkormányzati választásokat: a Központi Választási Bizottság (CIK) hétfő esti közlése szerint a párt a szavazatok 66,3 százalékát szerezte meg, és mellette csak a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt jutott be a városi képviselőtestületbe a szavazatok 13,3 százalékával. A választásokon a részvételi arány 35 százalékos volt.

A 35 tagú testületben az Egységes Oroszország Pártnak 32, a kommunistáknak 3 mandátumuk lesz. Az előző képviselőtestületben az Egységes Oroszország Pártnak 29, a kommunistáknak 4, a liberális, mérsékelten ellenzéki Jablokónak 2 mandátuma volt. A Jabloko már hétfőn bejelentette, hogy megtámadja az eredményt, és a kommunisták is súlyos választási csalásokról beszéltek. A választások előtt a CIK számos ellenzéki jelölt regisztrálását megtagadta.

Moszkva központjában hétfőn este tüntettek az eredmény ellen, és tiltakozásul szavazócédulákat égettek el. A rendőrség egyik különleges egysége hivatalos közlés szerint több mint 30 személyt előállított.

Moszkva több mint 10 millió lakosával Európa legnagyobb városa, éves költségvetése több mint 24 milliárd euró. Vasárnap, az úgynevezett egységes választási napon, amelyből évente legalább kettőt tartanak, az Oroszországi Föderáció 75 régiójában tartottak több mint 6000 helyhatósági és önkormányzati választást. Mintegy 30 millió választópolgár voksolhatott, miközben a rendre országosan több mint 80 ezer rendőr és belügyi katona vigyázott.

Először tartottak önkormányzati választásokat a konfliktusok dúlta észak-kaukázusi Csecsenföldön és Ingusföldön, és ezek - a Moszkvába érkező hírek szerint - jelentéktelen közjátékoktól eltekintve nyugodtan zajlottak le.