Lelőtte riválisának férjét egy portugál politikus

Vágólapra másolva!
Nincs egyértelmű győztese a portugál helyhatósági választásoknak: a legtöbb szavazatot a kormányzó szocialisták kapták, a legtöbb polgármesteri tisztséget viszont az ellenzéki PSD jelöltjei nyerték el. A Szocialista Párt egyik jelöltje lelőtte riválisának férjét, majd elmenekült.  
Vágólapra másolva!

Agyonlőtte az egyik szavazókörben riválisa férjét a helyhatósági választások egyik jelöltje a Portugália északi részén fekvő Fervenca városában - közölték vasárnap este a helyi hatóságok. A rendőrség hajtóvadászatot indított a Szocialista Párt (PS) jelöltje, Antonio Cunha ellen, aki a gyilkosság után elmenekült a helyszínről.

Az 57 éves politikus a vád szerint többször rálőtt Maximino Clementére, a helyi tanács elnökének férjére, aki egyben a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja. Egy szemtanú beszámolója szerint Cunha egy kézifegyverrel sétált be vasárnap a szavazókörbe, ahol a tanácselnök férje elé állt, egy szó nélkül rálőtt, majd elmenekült. A szavazást a helyi választási bizottság egy héttel elhalasztotta.

Nincs egyértelmű győztes

Az országban vasárnap tartottak helyhatósági választásokat, két héttel a szocialisták győzelmét hozó törvényhozási választás után, amelynek nincs egyértelmű győztese. A legtöbb voksot a kormányzó szocialisták kapták, a legtöbb polgármesteri tisztséget viszont az ellenzéki PSD jelöltjei nyerték el - derült ki a hétfőre virradóra ismertetett választási eredményekből. A szavazatok csaknem teljes összeszámlálását követően, hétfőre virradóra mindkét párt magát kiáltotta ki az újabb voksolás győztesének.

José Sócrates kormányfő, a Szocialista Párt (PS) vezetője azt hangoztatta, hogy pártja kapta a legtöbb szavazatot: az urnák elé járult választók 37,6 százaléka rájuk voksolt. Mint mondta, ez meghaladja a törvényhozási választáson a PS-re adott szavazatok 36,5 százalékos arányát.

Új polgármestert 308 helyen választottak, s a rendelkezésre álló adatok szerint a 134 esetben a PSD jelöltjei győztek, szemben a PS által elnyert 130 polgármesteri tisztséggel. A győzelem ellenére a PSD sokkal rosszabbul szerepelt, mint négy éve, amikor még 157 település élére állíthatott polgármestert.