Greenpeace-aktivisták másztak a brit parlament tetejére

Vágólapra másolva!
A Greenpeace környezetvédő szervezet több tucat aktivistája mászott fel vasárnap a brit törvényhozás Westminster csarnokának tetejére, hogy a látványos akcióval a klímaváltozás elleni küzdelemre hívja fel a politikusokat.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati tévé honlapja szerint több mint ötven aktivista mászott fel létrák és kötelek segítségével a London központjában található középkori épület tetejére. Egy részük később leereszkedett a földre, de legalább húszan a tetőn maradtak és az éjszakát is ott akarják tölteni, bevárva a parlament őszi ülésszakának kezdetére érkező hétfő reggel parlamenti képviselőket.

Az aktivisták a tetőn kifeszített transzparenseken a politika megváltoztatására és a klíma megóvására szólították fel a politikusokat.

John Sauven, a Greenpeace egyik tisztségviselője elmondta: nem tartják veszélyesnek akciójukat, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a parlamenti ülésszak kezdete előtt emelkedjen az éghajlati változásokról folyó vita hőfoka.

A környezetvédő szervezet kifogásolja, hogy a brit politikai pártok - főleg a kormányzó Munkáspárt és az ellenzéki Konzervatív Párt - nemrégiben tartott kongresszusaikon nem szenteltek kellő figyelmet e kérdésnek.