Többezres melegfelvonulás Washingtonban

Vágólapra másolva!
Több ezren vonultak fel a melegek jogainak védelméért vasárnap Washingtonban. Az Egyesült Államok legnagyobb melegszervezete, a Human Rights Campaign (HRC) felhívására összegyűlt tömeg a Fehér Háztól az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitoliumig vonult.
Vágólapra másolva!

A felvonulók egyik fő követelése, hogy vessenek véget a melegek katonai szolgálatára vonatkozó korlátozásoknak. Barack Obama elnök a vasárnapi megmozdulás előestéjén a HRC vacsoráján megígérte: megszünteti a "ne kérdezd, ne mondd" elvet, amely alapján a másságukat nyíltan vállalók nem szolgálhatnak az amerikai hadseregben. Konkrét időpontot vagy részleteket azonban nem említett.

A homoszexuális és leszbikus felvonulók közé ellentüntetők is keveredtek, de összetűzésről nem érkezett hír. Az amerikai melegjogi mozgalom számára óriási ösztönzést jelentett Barack Obama tavalyi elnökké választása, valamint a Demokrata Párt győzelme az általános választásokon.

Az aktivisták az utóbbi időben azonban kritikus hangot ütöttek meg, aggódni kezdtek, hogy Obama nem váltja valóra ígéreteit és a kongresszus sem cselekszik megfelelő ütemben. A Nemzeti Egyenlőség Menete nevű vasárnapi megmozdulás több szervezője korábban ellenezte a washingtoni felvonulást, de végül mégis a megrendezés mellett döntöttek, hogy emlékeztessék Obamát kampányígéreteire és nyomást gyakoroljanak a törvényhozásra.

A melegjogi mozgalmon belül ellentétek vannak azzal kapcsolatban, hogy melyik a leghatékonyabb stratégia számukra: némelyek a fokozatos jogbővítés hívei, mások azt szorgalmazzák, hogy a melegek átmenet nélkül váljanak teljesen egyenlővé másokkal.

Az első washingtoni melegjogi felvonulást 1979-ben tartották, amelyet hasonló megmozdulás követett 1987-ben, 1993-ban és 2000-ben. A legutóbbi, félmilliós tömeget vonzó eseményhez képest a vasárnapi menet visszafogott volt.