Putyin pártja jól szerepelt a helyi választásokon

Vágólapra másolva!
A moszkvai városi önkormányzatba a vasárnap tartott választások nyomán várhatóan az Egységes Oroszország Párt, a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt és Vlagyimir Zsirinovszkij Liberális-Demokrata Pártja (LDPR) jut be - jelentette be késő este a Központi Választásai Bizottság (CIK). Putyin pártja, az Egységes Oroszország most megismételte márciusi jó szereplését.
Vágólapra másolva!

Az első eredményeket a szavazócédulák 8,76 százalékának összeszámlálása után, moszkvai idő szerint este 23 órakor tették közzé: eszerint az Egységes Oroszország Párt 63,34, a kommunista párt 13,9 és az LDPR 7,24 százalékot szerzett.

Nem jutott túl a 7 százalékos küszöbön, és ezzel nem küldhet képviselőt a moszkvai közgyűlésbe az Igazságos Oroszország párt és a parlamenten kívüli, liberális Jabloko párt. A részvételi arány 35,3 százalék volt.

Az Oroszországi Föderációban vasárnap, az úgynevezett egységes választási napon ezúttal 75 régióban összesen több mint 6500 különféle szintű választást és referendumot tartanak.

Regionális szintű választások három helyen voltak: Moszkvában a városi közgyűlésbe, Mari El Köztársaságban és a Tulai területen a helyi parlamentbe választottak képviselőket.

Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország Párt elnöke késő este bejelentette: a regionális választások mindegyikén pártja győzött, és ez "a nép és a hatalom egységét tanúsítja". A győzelem nyomán az Egységes Oroszország Párt tesz majd javaslatot az államfőnek a három régió kormányzójának személyére.

Önkormányzati választások voltak Csecsenföldön és Ingusföldön igen magas - 80 százalék körüli - részvételi aránnyal.

A CIK-hez érkeztek ugyan panaszok választási csalásokról, de ezek többségét alaptalannak, illetve jelentéktelennek minősítették. Komolyabb probléma csak a dagesztáni Derbentben jelentkezett, ahol reggel ismeretlen okból a szavazóhelyiségek mintegy harmada nem nyílt meg, később azonban rendeződött a helyzet.

Putyin elnök pártja idén márciusban is nyert az akkor tartott regionális és helyi választásokon.