Halálra ítéltek három iráni tüntetőt

Vágólapra másolva!
Három embert halálra ítélt egy teheráni bíróság a júniusi elnökválasztást követő utcai demonstrációkban betöltött szerepük miatt és mert betiltott szervezetek tagjai voltak. Irán most először számolt be arról, hogy halálos ítélettel sújtott nyáron perbe fogott embereket.
Vágólapra másolva!

Halálra ítélt egy teheráni bíróság három embert, akiket a júniusi elnökválasztást követő utcai demonstrációk során vettek őrizetbe - jelentette szombaton az ISNA iráni hírügynökség.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Zahed Basiri Rad azt mondta, hogy az elítélteket a tiltakozó megmozdulásokban játszott szerepük mellett abban is bűnösnek találták, hogy betiltott szervezetekhez tartoznak. Ketten közülük egy olyan csoport tagjai, amely a monarchiát akarja visszaállítani az országban. A harmadik férfi a száműzetésben élő Népi Mudzsahedek lázadó mozgalmának a tagja.

Basiri Rad elmondta, a halálos ítéletek még nem emelkedtek jogerőre, a védelem még fellebbezhet ellenük a legfelsőbb bíróságon. Irán hatóságai most először számoltak be hivatalosan arról, hogy halálos ítélettel sújtottak a nyári tömegmegmozdulásokban játszott szerepükért perbe fogott személyeket.

Az ellenzéki jelöltek támogatói júniusban és júliusban ismételten az utcákra vonultak Irán fővárosában, így tiltakoztak Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása ellen. Az ellenzék azzal vádolta a hatalmon lévőket, hogy csalással biztosították be Ahmadinezsád második elnöki megbízatását.