Véres harcot vívtak a jemeni kormányerők a lázadókkal

Vágólapra másolva!
Súlyos áldozatok árán megvédett egy jemeni várost az ország hadserege a síita lázadóktól. Jemen északnyugati térségében két hónapja dúlnak harcok, már az ENSZ is humanitárius katasztrófától tart.
Vágólapra másolva!

Síita lázadók megostromoltak egy várost péntekre virradóan Jemen északnyugati részén. A hadsereg - saját közlése szerint - súlyos harcok árán visszaverte a támadást. A csatában mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett.

A lázadók egyszerre több irányból rohanták meg a jemeni fővárostól, Szanaától 200 kilométerre északra, a szaúdi határtól nem messze fekvő Szaadát. A harcok majdnem négy órán át folytak, mire a kormányerőknek sikerült megfutamítaniuk a támadókat - közölték katonai források.

Két hónapja robbantak ki a harcok Jemen északnyugati részén a kormányerők és a síita zaidita szektához tartozó lázadók között, azóta polgárháborús állapotok uralkodnak a térségben.

Kedden Amr Músza, az Arab Liga főtitkára járt Szanaában, hogy a konfliktus megoldásának lehetőségeiről tárgyaljon a jemeni vezetőkkel. Músza a liga támogatásáról biztosította Jemen egységét, és miután találkozott Ali Abdalláh Száleh elnökkel, kijelentette: az államfő nyitott a párbeszédre minden jemenivel. Aznap Jemen déli részén több nagyvárosban ezrek vonultak az utcákra, arra szólítva fel az Arab Ligát és annak főtitkárát, hogy támogassa elszakadási törekvésüket.