Berlusconi minden idők legjobbjának tartja magát

Vágólapra másolva!
Magát minden idők legjobb miniszterelnökének, a mentességi törvényt megsemmisítő alkotmánybíróságot pedig politikai szervnek nevezte Silvio Berlusconi olasz kormányfő egy interjúban. Szerinte az ellenzék próbálja megdönteni kormányát, a köztársasági elnök meg elfogult.
Vágólapra másolva!

"Minden idők legjobb olasz miniszterelnökének" nevezte magát Silvio Berlusconi olasz kormányfő egy pénteki interjújában, és megerősítette, hogy az alkotmánybíróság rá nézve negatív döntése dacára nem gondolkodik a lemondásán.

A 73 éves kormányfő a balközép ellenzéki pártokat támadta, amelyek szerinte "agresszióval és bírósági hadjárattal" próbálják megdönteni a kormányát. "A nép azonban, amely egy demokráciában az egyetlen uralkodó, mellettem áll. Kötelességem öt éven át, a törvényhozási időszak végéig kormányozni, mivel az olasz néptől kaptam erre megbízatást" - mondta Berlusconi.

Az interjúban ismét támadta Giorgio Napoletano köztársasági elnököt is, amiért az ellenzék érdekeit képviseli, a kormányfő szerint ugyanis nem olyan pártatlan, mint amilyennek az alkotmány értelmében lennie kellene. "Világosan ki kell mondani: ha valaki, mint Napoletano, a baloldalról érkezett, akkor elnökként nem cselekedhet pártoktól függetlenül" - tette hozzá.

Berlusconi kikelt az alkotmánybíróság ellen is, amely szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította a legfőbb állami méltóságok - köztük a kormányfő - mentelmi jogát. "Az alkotmánybíróság nem független a pártoktól. Ez egy politikai szerv, amely politikai döntéseket hoz" - állította.

Az olasz alkotmánybíróság szerdán este lényegében azt mondta ki, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök mentelmi joga nem terjed ki korrupciós ügyeire. A megsemmisített - az igazságügy miniszter, Angelino Alfano után elnevezett - Alfano-törvény mentesítette a bírósági "zaklatások" alól az ország állam- és kormányfőjét és az olasz parlament két házának vezetőit. A tavalyi parlamenti választás után elfogadott törvény alapján, korábban felfüggesztették a Berlusconi ellen zajló peres eljárásokat (Az erről szóló cikkünket itt elolvashatja).