Slotáék újra kezdeményezik az MKP betiltását

Vágólapra másolva!
Szerdán a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismét kezdeményezte a szlovák főügyészségen a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) betiltását. Az SNS korábban még kétszer is kezdeményezte a magyar párt feloszlatását, kereseteiket azonban elutasították.
Vágólapra másolva!

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerdán ismét kezdeményezte a szlovák főügyészségen a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) betiltását - közölte Jana Benková, a párt szóvivője. Az SNS harmadszor kezdeményezi az MKP feloszlatását, két korábbi kezdeményezésük sikertelen volt.

"Meggyőződésem, hogy a főügyészség mérlegelni fogja érveinket, és betiltja az MKP működését a Szlovák Köztársaság területén" - nyilatkozta Ján Slota, a párt elnöke. Az SNS azt állítja, hogy az MKP politikusainak tevékenysége megkérdőjelezi Szlovákia szuverenitását és összeegyeztethetetlen az alkotmánnyal.

A párt bejelentette azt is, hogy a szlovák parlamentben fegyelmi eljárást kezdeményeznek az MKP képviselői ellen, mert részt vesznek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munkájában. A hivatalos szlovák álláspont szerint a KMKF a magyar parlament egyik szerve, az azon való részvétel összeegyeztethetetlen egy szlovákiai parlamenti képviselő mandátumával.

"Ez olyan idétlenség, amelyre nem érdemes reagálni" - mondta Farkas Iván, az MKP országos tanácsának elnöke.