Muszlim megtéréséről mesél egy volt guantánamói őr

Vágólapra másolva!
Semmit sem tudott az iszlámról, mielőtt őr lett Guantánamón az amerikai Terry Holdbrooks, a fogolytáborban szerzett élményei miatt azonban felvette a muszlim vallást. Kollégái fenyegették, titokban imádkozott, a táborról pedig évekkel később is rémálmai voltak.
Vágólapra másolva!

Terry Holdbrooks 19 éves vallástalan fiatalként kezdett dolgozni a guantánamói fogolytáborban, szerette az alkoholt, a kemény rockot és a tetoválásokat - egy évvel később hívő muszlimként távozott Kubából. A most már Musztafa Abdullah nevet használó Holdbrooks történetét a Guardian írta meg, melyből kiderül, szegény családból származott (nagyszülei hippik voltak), és a kiemelkedés lehetőségét a hadseregben látta meg. Eleinte adminisztratív feladatai voltak, amikor 2003-ban értesítették, hogy Guantánamón kell szolgálnia.

Mielőtt Kubába utazott, kéthetes felkészítésen vett részt, melynek során Holdbrooks elmondása szerint az iszlámról semmit sem tanítottak nekik, csak a terroristákról beszéltek, és azt mondták, Guantánamón közülük is a legrosszabbak, Oszama bin Laden legközelebbi munkatársai vannak. Holdbrooks az elejétől fogva megkérdőjelezte annak helyességét, ami a táborban történt." Az első élményeim egyike az volt, hogy beszéltem egy 16 éves fiúval, aki nem tudta, hogy a föld gömbölyű. Mit tudhat ő a terror elleni háborúról?"

A kedves őr

Takarított, ő ébresztette a foglyokat, felügyelte, hogy semmit se adjanak át egymásnak a cellák között, és ő kísérte őket a kihallgatásokra. A foglyok hamar megkedvelték, mert barátságos volt velük, a "kedves őrnek" szólították - ez azonban nem tetszett a kollégáinak, akik egy idő után fenyegetni kezdték, mert úgy gondolták, barátkozik a "tálibokkal".

"A kollégáim sörivó bigott rasszisták voltak, és amíg ők pornómagazinokkal és ivással töltötték a szabadidejüket, én gyakran éjszakáig beszélgettem zenéről, filozófiáról, könyvekről és vallásról a foglyokkal" - emlékszik vissza Holdbrooks, aki korábban semmit sem tudott az iszlámról, és igazi kulturális sokk volt neki ez az élmény. 2003 decemberében az iszlám vallást is felvette egy fogoly közreműködésével.

Ima a mosdóban

Holdbrooks élete ezután még nehezebb lett. A napi ötszöri imát is meg kellett oldania úgy, hogy a kollégái ne jöjjenek rá - általában azt mondta, hogy a mosdóba kell mennie. A legrosszabb emléket mégsem ez jelenti számára - a Guardiannak azt mondta, a foglyok kegyetlen vallatásának látványa volt a legszörnyűbb. "Arra gondoltam: mi értelme ennek, milyen információkat lehet így megszerezni?"

Holdbrooks 2004-ben hagyta ott Guantánamót, ezután pedig a hadseregtől is távozott. Miután házassága is tönkrement, egy ideig felhagyott a muszlim vallással is, újra inni kezdett. "Ki akartam inni magamból Guantánamo emlékét" - mondja Holdbrooks, akit évekkel később is rémálmok gyötörtek a fogolytáborról. Az interjú idején már újra vallásos muszlim volt.