Vágólapra másolva!
Kilenc olyan eljárást függesztettek fel tavaly Olaszországban, amelyeket Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen indítottak. Akkor azért menekült meg, mert pártja olyan törvényt fogadott el, amely mentesíti az eljárás alól. Csütörtökön az alkotmánybíróság vizsgálja felül a jogszabályt - ez végleg megrendítheti a BBC szerint Berlusconi politikai hatalmát.
Vágólapra másolva!

Az olasz alkotmánybíróság hamarosan döntést hoz arról, bíróság elé állítható-e a hivatalban lévő kormányfő - írja a BBC. Silvio Berlusconi jelenlegi olasz miniszterelnök ellen több felfüggesztett eljárás van érvényben - ezek közül egyben korrupcióval vádolják.

Berlusconi bírálói szerint a jog előtt mindenki egyenlő, így bíróságon kellene felelnie az ellene felhozott vádakra. A tavalyi olasz választások után azonban Berlusconi pártszövetsége - amely többséget szerzett az olasz parlamentben - olyan törvényt fogadott el, melynek értelmében a hivatalban lévő miniszterelnök mentesül az ellene folyó eljárások alól.

Az egyik legsúlyosabb ügyben David Mills brit ügyvéd azzal vádolja Berlusconit, hogy megvesztegette őt. Ezért cserébe azt várta el a kormányfő, hogy az ügyvéd hamis bizonyítékokat szolgáltasson egy ügyben. Mills szerint ő maga ártatlan, ám a bíróság ezt nem így gondolta: négy évre és hat hónapra börtönbe zárták korrupcióért.

Berlusconi azzal védi az őt mentesítő jogszabályt, hogy így van csak garancia arra, hogy a bíróságok "zaklatása" nélkül kormányozzon. Az olasz alkotmánybíróság csütörtökön dönt. A BBC római tudósítója szerint a személyes botrányai megrendítették Berlusconit, egy számára kedvezőtlen bírósági döntés pedig még tovább ronthatja pozícióit. A mentelmi törvény nemcsak a kormányfőre, hanem a köztársasági elnökre és a parlament alsó- és felsőházának elnökeire is vonatkozik.