Nem engedik szabadlábra Polanskit

Vágólapra másolva!
A svájci kormány szerint nagy a kockázata annak, hogy Roman Polanski megszökne, ezért nem engedélyezik a szabadlábra helyezését.
Vágólapra másolva!

A svájci igazságügyi minisztérium elutasította Roman Polanski filmrendező kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra, amíg a kiadatásáról döntenek. Folco Galli, a tárca szóvivője elmondta: a svájci kormány szerint nagy a kockázata annak, hogy Polanski szabadlábra helyezése esetén megszökik.

Roman Polanski jelenleg egy svájci börtönben várja a döntést esetleges kiadatásáról az Egyesült Államokba. Polanskit Zürichen vették őrizetbe szeptember 27-én, mert 1977-ben szexuális viszonyt létesített egy 13 éves lánnyal. (A Polanski-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja.)

Peter Cosandey, a nemzetközi bűnüldözésben jártas egykori zürichi ügyész már korábban azt mondta, kevés esély van arra, hogy Polanskit kiengedjék a börtönből, mert más ország állampolgára és nagy a kockázata a szökésének.

A svájci törvények értelmében az Egyesült Államoknak 60 napja van arra, hogy Polanski kiadatását kérje, bár Galli szerint valószínűleg nem lesz szükség ennyi időre a dokumentumok benyújtásához. Az ügyet jelenleg a svájci Szövetségi Bűnügyi Bíróság tárgyalja, de eljuthat akár a legmagasabb jogi szervéhez, a Szövetségi Bírósághoz is.