Bizalmatlansági indítvánnyal buktatna kormányt a román ellenzék

Vágólapra másolva!
Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a múlt héten felbomlott koalíció után kisebbségben maradt román kormány ellen két ellenzéki párt. Az indítványt akár a kormánykoalícióból távozó szociáldemokraták is támogathatják, így a kabinet bukása valószínűnek tűnik.
Vágólapra másolva!

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be kedden Bukarestben az ellenzék a kormány ellen, amelynek bukása valószínűnek tűnik, miután valamennyi ellenzéki politikai erő az Emil Boc vezette kisebbségi kabinet menesztése mellett foglalt állást. Az indítványt azt követően iktatták a parlamentben, hogy a múlt héten felbomlott a Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagykoalíciója.

Az indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette elő. A liberális pártelnök, Crin Antonescu szerint a november végi államelnök-választásig egy független miniszterelnök által irányított szakértői kabinetnek kellene kormányoznia Romániát.

A jelenlegi kormány sorsa a múlt héten ellenzékbe vonult PSD kezében van. Mircea Geoana, a szociáldemokraták elnöke kijelentette, hogy pártja támogatja az indítványt. A kedd délutáni hírek szerint azonban a szociáldemokraták megosztottak a kérdésben, egy részük azért ellenzi az indítványt, mert megszavazása esetén az előre hozott parlamenti választások lehetősége is felmerülhet, ezt pedig nem szeretnék.

Elemzők szerint új kormány felállására az indítvány megszavazása esetén sem lehet számítani a november végi államfőválasztás előtt, hiszen a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a mostani kormány a választásig hivatalában maradjon. Decemberben amúgy is újrarendeződnek a politikai erőviszonyok annak függvényében, hogy melyik jelölt kerül ki győztesen az elnöki hivatalért vívott küzdelemből.