Bíróság elé kerül a rabokat molesztáló amerikai bíró

Vágólapra másolva!
Szexuális zaklatással és emberrablással vádolnak egy alabamai bírót, aki állítólag magán találkozókra kivitt a börtönből több rabot. A bíró ellen a korábbi vádlottak fognak tanúskodni, akiket a vád szerint szexuális érintkezésre kényszerített. Ügyvédje szerint csak le akarják járatni védencét, aki korábban azt állította, mentorként bánt a rabokkal.
Vágólapra másolva!

Pár héten belül bíróság elé állítják az Egyesült Államokban, Alabamában azt a bírót, aki állítólag homoszexuális kapcsolatba került vádlottakkal, akikre ezért cserébe enyhébb ítéletet szabott ki. A 48 éves Herman Thomast szodómiával, emberrablással, zsarolással és szexuális zaklatással vádolják, de ő valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadja - írja a BBC.

Thomas ellen legalább 15 egykori és jelenlegi fogoly tanúskodik majd az esküdtszék előtt. A Demokrata Párt korábban őt javasolta az első afro-amerikai szövetségi bírónak Dél-Alabamában. Thomas 2007-ben mondott le bírói posztjáról, miután azt állították róla, hogy a bírósági irodájában egy evezővel ütögetett fegyenceket.

Végül áprilisban emeltek ellene vádat több, súlyos bűncselekmények miatt, ha ezek közül csak az emberrablást bizonyítottnak találják, hosszú időre börtönbe kerülhet. A BBC szerint a bírósági nyilvántartásokból az derül ki, hogy a bíró több rabot kihozott ideiglenesen privát találkozókra, amelyeket a kocsijában vagy az irodájában tartott. A vád szerint ilyenkor szexuális szolgáltatásokra kényszerítette a foglyokat.

Thomas korábban azt mondta, ő csak - mintegy mentorként - segítette a foglyokat. A bíró ügyvédje, Robert Clark szerint a bírót le akarják járatni, és politikai szálak vannak az ügy hátterében. A Nemzeti Társaság a Színes Bőrűek Előrejutásáért (NAACP) nevű polgárjogi szervezet szerint a bírót bőrszíne miatt hurcolják meg.