Vágólapra másolva!
Lefújta a kormány Szumátrán a múlt heti földrengés túlélői utáni kutatást. Az indonéziai szigeten feltehetően több ezer ember lelte halálát az összedőlő épületek és földcsuszamlások alatt. Szamoán, ahol kedden pusztított cunami, országszerte gyászszertartásokat tartottak.
Vágólapra másolva!

Befejezték munkájukat a túlélők után kutató mentőegységek az indonéziai Szumátra szigetén fekvő Padang körzetében, ahol több ezer ember vesztette életét vagy tűnt el a múlt héten történt földrengésben. Az indonéz hatóságok leállították hétfőn a keresést, így minden mentőcsapat visszavonul, többek között a magyar Katasztrófavédelem, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt speciális mentőcsapatai is.

A Padang környékén tevékenykedő speciális mentőknek csak egyetlen túlélőt sikerült élve kimenteniük a romok alól az elmúlt napokban. Túlélőket már nem keresnek a romok között, csak a törmelék alatt maradt holttesteket emelik ki.

A Richter-skála szerinti 7,6-es fokozatú földrengésben elhunytak számáról különböző becslések láttak napvilágot. A kormány 603 halottról és 960 eltűntről tud, az ENSZ 1100-ra teszi a halottak, és 3000 körülire az eltűntek számát. Az eltűntek között van az a több mint 600 ember is, akiket földcsuszamlás temetett maga alá a Padang környéki hegyekben, közülük 200-300 fő egy esküvő vendégserege volt - jelentette az AFP.

Rossz idő

A túlélőknek küldött segélyek célba juttatását és a romok eltakarítását az időjárás nehezíti. A várható erős szél és heves esőzések tovább fokozzák a földrengés okozta károkat. Az esők miatt földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetnek. Számos, a földrengés által súlyosan károsított településre nem jutott még segítség.

Az eddigi adatok szerint 20 kilométernyi autóút vált járhatatlanná, legalább 83 ezer ház, 285 iskola és 5 híd dőlt össze, illetve 100 ezer épületben keletkeztek súlyos károk. Azt még nem tudták megbecsülni, hogy hány ember válhatott földönfutóvá. Hétfőn szimbolikus lépésként több száz gyerek indult újra iskolába Padangban, akik az összedőlt iskolák helyett az UNICEF által biztosított sátrakban tanulhatnak.

Tömegsírok

Gyászszertartásokat tartottak hétfőn Szamoa-szerte azok emlékére, akik a múlt hét eleji szökőárban vesztették életüket. Az egy óceán fenekén kitört földrengéstől keletkezett cunami több mint 170 ember halálát okozta múlt kedden a csendes-óceáni szigetcsoporton. Az ország vezetése a hét második felére tűzött ki nemzeti gyásznapot.

A természeti katasztrófában összesen 135 ember halt meg és nyolcnak veszett nyoma Szamoán, a szomszédos Amerikai Szamoán 32-en, Tongán kilencen vesztették életüket. A halálos áldozatok közel felét 20 fős tömegsírokban hantolják majd el - idézte a kormányt a BBC.

Ázsiát több súlyos természeti katasztrófa sújtotta a múlt héten, a szamoai cunamin és a szumátrai földrengésen és földcsuszamlásokon kívül Indiában a heves esőzések okoztak pusztító áradásokat. A délen fekvő Karnataka államban 192 ember vesztette életét az áráadásokban, legalább 450 ezer embert kellett átmeneti táborokban elhelyezni, mivel otthonaikat elmosta a víz. A szomszédos Andra Prades államban 51-re teszik a halálos áldozatok számát. Itt több mint félmillió embert kellett kitelepíteni. Maharasztrában 25-en haltak meg az árvizekben - jelentette a CNN.