Nem hisz a Fehér Ház az új klímaegyezményben

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház pénteken először mondta ki hivatalosan: nem bízik abban, hogy még idén, a koppenhágai klímacsúcs előtt sikerül tető alá hozni a klímaváltozás elleni törvényjavaslatot az Egyesült Államokban. Koppenhágában nincs esély valódi áttörésre az Egyesült Államok nélkül.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány nem számít rá, hogy a szenátus még a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt szavazzon a klímaváltozás elleni törvényjavaslatról - közölte pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök energiaügyi tanácsadója, Carol Browner - írja a Guardian. A decemberi koppenhágai klímakonferencián a világ országainak vezetői egy mindenkire érvényes nemzetközi klímaegyezményről próbálnak majd megállapodni, amely a klímaváltozás káros hatásait mérsékelhetné.

Az amerikai törvényjavaslat célja az lenne, hogy az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása a 2005-ös szinthez képest 20 százalékkal csökkenjen 2020-ra. A koppenhágai tárgyalófelek egyetértenek abban, hogy valódi eredményt nehéz lesz elérni az Egyesül Államok nélkül, amely a világ legnagyobb szennyezői közé tartozik. Ráadásul az sem egyértelmű, hogy a 20 százalékos amerikai szennyezéscsökkentés elegendő lenne-e: a koppenhágai egyezmény alapját képező dokumentum szerint ez az alsó határa annak, amit a világ országai még elegendőnek tartanak a klímaváltozás visszafogására (a tervezetről részletesen itt olvashat).

"Nyilvánvalóan szeretnénk már a folyamat végére jutni, de ez nem fog megtörténni" - mondta Browner egy pénteki konferencián. "Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban: nem valószínű, hogy a decemberi indulásig lesz egy elnök által aláírt törvényünk."

Obama megválasztása után nem sokkal új fejezetet ígért a klímaharcban, de Browner nyilatkozata kétségessé teszi, hogy Obama kormánya mennyire kész nyomást gyakorolni a szenátusra a klímaegyezmény elfogadása érdekében. Az energiaügyi tanácsadó szavai aláásták a demokrata vezetők kampányát is, akik a szenátust, a vállalatokat és a a környezetvédő szervezeteket próbálták a törvényjavaslat mögé állítani.

Obama csalódást okozott a környezetvédőknek a két héttel ezelőtt ENSZ-közgyűlésen is, mert nem sürgette a szenátus cselekvését a klímaváltozásról szóló tanácskozáson mondott beszédében.

A koppenhágai konferenciáig még 63 nap van hátra. Az [origo]-n folyamatosan olvashat majd elemzéseket, interjúkat, riportokat a klímaegyezmény születéséről. Ezen az oldalunkon folyamatosan követheti a friss híreket.