Elsöpörte az ellenzék a görög kormánypártot

Vágólapra másolva!
Megszerezte az abszolút többséget a Pánhellén Szocialista Mozgalom a vasárnapi előrehozott választásokon Görögországban. A kormányzó konzervatív Új Demokrácia a voksok harmadát kapta.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki szocialisták nyerték az előre hozott választásokat vasárnap Görögországban. A Jeórjiosz Papandreu vezette Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) a voksok 44 százalékát kapta, amivel 160 képviselő helyet szerzett a 300 tagú parlamentben - derül ki a szavazatok több mint 98 százalékának összeszámolása után.

A jelenleg kormányzó konzervatív Új Demokrácia párt csupán 33 százalékot szerzett, ami 91 képviselőhelyhez volt elég. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök közölte, a vereség miatt lemond pártelnöki tisztségéről.

Az előre hozott választásokat szeptemberben maga Karamanlisz kezdeményezte, hogy nagyobb társadalmi támogatottságot kapjon a gazdasági válságot kezelő intézkedéseihez, ám ellenfelei szerint képtelen volt megtartani az ország modernizálására és a közélet megtisztítására vonatkozó ígéreteit. Karamanlisz kormányzására több korrupciós botrány is árnyékot vetett - írja a BBC.