Vágólapra másolva!
Már 200 fölött jár az indiai monszunáradások áldozatainak száma. Váratlanul csaptak le a heves esők az ország déli részére, ahol több százezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.
Vágólapra másolva!

Orvoscsapatok érkeztek vasárnap India déli részére, ahol az utóbbi öt nap esőzéseinek következtében legalább 205 ember vesztette életét, 750 ezer ember pedig lakhelye elhagyására kényszerült. Ándhra Prades és Karnátaka szövetségi állam területének jelentős részét öntötte el a víz.

Az áradások miatt egész falvak kerültek víz alá, megszakadt a közúti közlekedés és a távközlés. Illetékesek attól tartanak, hogy járványok törhetnek ki a fejüket a zsúfolt menekülttáborokban. A légierő helikopterei élelmiszert és ivóvizet szállítottak a külvilágtól elzárt településekre.

Az ítéletidő által leginkább sújtott Karnátaka államban 168 ember halt meg, és több mint 300 ezer embernek kellett elmenekülnie lakhelyéről. A szomszédos Ándhra Prades államban 37-en vesztették életüket, és 450 ezer ember hagyta el otthonát. A menekülők számára mintegy száz tábort állítottak fel, ahova orvosokat és egészségügyi felszereléseket küldtek a járványos betegségek kitörésének megelőzése érdekében.

A monszunesők hiányában néhány héttel ezelőtt még szárazság okozott problémát mindkét államban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a Bengáli-öböl felett kialakult alacsony nyomású légköri képződmény okozott váratlan özönvízszerű esőzéseket.