Vágólapra másolva!
Közel kétszáz ember vesztette életét a hét közepén puszító cunami miatt a Szamoa-szigeteken és Tongán. A független Szamoa kormánya csütörtökön rendez tömeges gyászszertartást és temetést a halálos áldozatoknak.
Vágólapra másolva!

A hét közepén pusztító szökőár miatt a hatóságok legfrissebb adatai szerint már csaknem 200 ember halt meg a Szamoa szigeteken és Tongán - írta vasárnap az AFP francia hírügynökség. A Szamoai Független Állam területén a hatóságok szerint 135-en haltak meg a földrengés okozta cunami következtében. Rajtuk kívül további 8 embert keresnek a hatóságok.

A halálos áldozatok közül 117-en szamoaiak, a többiek külföldiek, akiknek pontos számát, és állampolgárságát egyelőre nem részletezték a jelentésekben. A szökőár miatt Amerikai Szamoán 32-en haltak meg, és négy embert keresnek, míg Tongán 9 halálos áldozata volt a természeti tragédiának.

A független Szamoa kormánya bejelentette, hogy a korábbiakkal ellentétben két nappal később, csütörtökön vesznek végső búcsút a halálos áldozatoktól, akiknek tömeges temetést szerveznek. A halasztást azért rendelték el, hogy az áldozatok külföldön élő hozzátartozóinak legyen idejük hazatérni a gyászszertartásra.

A cunami sár-és törmeléktengerrel borította el a szigetek egyes részeit. A katasztrófa sújtotta területen amerikai segélycsapatok folytatták szombaton is a munkát - írja a CNN. A haditengerészet ételt, italt, takarókat, sátrakat és gyógyszert szállít a térségbe.