Irán egyre engedékenyebb az atomprogamjában

Vágólapra másolva!
Tetszik az Egyesült Államoknak az a javuló iráni hozzállás, amellyel a közel-keleti ország viszonyul saját atomprogramjához. Barack Obama amerikai elnök tanácsadója szerint Irán nem akar atomfegyvert. Hogy efelől megbizonyosodjon, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőröket küld Irán egyik új atomlétesítményébe.
Vágólapra másolva!

Cáfolta az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója azt a lapértesülést, amely szerint Irán közelebb jutott az atombomba előállításához. Jim Jones egyúttal a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása szempontjából jónak minősítette Teheránnak az elmúlt hetekben tanúsított együttműködését. Jones a CNN amerikai hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy "a dolgok egyelőre jó irányba haladnak".

A New York Times internetes kiadása szombaton arról számolt be, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei titkos elemzőmunkával arra a következtetésre jutottak: Irán "elég információval rendelkezik atombomba tervezéséhez és előállításához".

Jones a CNN kérdésére válaszolva cáfolta ezt az értesülést. A főtanácsadó az elmúlt heteknek az iráni atomprogrammal kapcsolatos jelentős fejleményének mondta, hogy Teherán úgy döntött, beengedi a NAÜ ellenőreit a Kom síita szent város melletti második urándúsító üzemébe.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója vasárnap Teheránban bejelentette, hogy a NAÜ ellenőrei október 25-én kezdhetik meg a helyszíni szemlét az üzemben. Baradei kijelentette: Irán és a Nyugat kapcsolatait az "összeesküvés" helyett egyre inkább az "együttműködés" kezdi meghatározni. Szerinte az atomvitát meg lehet oldani diplomáciai eszközökkel.

Jones megerősítette Baradei azon bejelentését, miszerint október 19-én újabb tárgyalásokat tartanak Irán atomprogramjáról. Irán és a vitatott atomprogramjáról vele tárgyaló hat nagyhatalom képviselői csütörtökön Genfben - 14 hónapos szünetet követően - újították fel a párbeszédet.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt gyanítják, hogy Irán atomprogramja nem békés célú, hanem nukleáris fegyver előállítására törekednek. Teherán ezt következetesen tagadja.