Elkezdődtek a görög parlamenti választások

Vágólapra másolva!
Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Görögországban. A közvélemény-kutatási adatok szerint a PASZOK szocialista párt leválthatja az eddig kormányzó konzervatív Új Demokrácia pártot.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek vasárnap reggel a görögországi előrehozott parlamenti választások. A volt külügyminiszter, Jeórjiosz Papandreu vezette ellenzéki szocialista pártot (PASZOK) tartják esélyesnek, a riválisa a Kosztasz Karamanlisz távozó kormányfő vezette, konzervatív Új Demokrácia párt.

A PASZOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) a legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények szerint 40 százaléknál mindenképpen többet kap, de abszolút többséget is szerezhet a 300 tagú törvényhozásban. Előnye a konzervatívokkal szemben legalább 5 százalékpontos.

Kosztasz Karamanlisz szeptember elején a gazdasági válság miatt és számos belpolitikai botrány után döntött az előre hozott választások kiírása mellett. A kormányfő azzal indokolta a választások kiírását, hogy a gazdasági válság kezeléséhez új politikai mandátumra van szükség. "2010 nehéz év lesz, a görög választóknak kell eldönteniük, ki vezesse őket a nehéz időkben" - mondta Karamanlisz, akinek a kormányának az erdőtüzek miatt is csökkent a népszerűsége.

A választójoggal rendelkező 9,8 millió görög állampolgárt közép-európai idő szerint reggel 6-tól este 6-ig várják a szavazóhelyiségek. A szavazás kötelező Görögországban, a parlamenti bejutáshoz a küszöb a voksok 3 százaléka.

A kormányfő utolsó választási gyűlése közelében robbantás történt, elkövetőként egy baloldali lázadószervezet jelentkezett szombaton. A péntek esti detonáció senkit sem sebesített meg, csak a szeméttárolót rongálta meg, amelybe belehelyezték. Az "Összeesküvő Tűzsejtek" elnevezésű szervezet az athens.indymedia.org című globalizációellenes honlapon közölte, hogy tagjai követtek el egy másik robbantást is a múlt héten, akkor egy ellenzéki szocialista politikus háza előtt. Azután a támadás után a rendőrség letartóztatta a szervezet négy tagját.