Vágólapra másolva!
A földrengés miatt három falut teljesen elöntött a sár Szumátrán. Több mint hatszáz emberről nem lehet tudni, hogy életben vannak-e. A magyar karasztrófavédelem is elkezdett dolgozni Indonéziában.
Vágólapra másolva!

Szombaton elkezdett dolgozni Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Indonéziába küldött csapata Padang városában. Egy korábban már átkutatott területet kellett még egyszer átnézniük kutyákkal, de sem túlélőt, sem halottakat nem találtak. Vasárnap az orosz mentőcsapattal közösen a városban található Jakarta szállót és környékét kell átvizsgálniuk.

A Guardian cikke szerint a földcsuszamlás miatt Szumátrán 644 ember ragadt egy sárlavina alatt. A földrengés miatt három falura zúdult sártenger, többek között egy esküvői ünnepséget is eltemetett, melyen négyszázan vettek részt. Ha mind a 644-en meghaltak, a földrengés halálos áldozatainak száma 1300 fölé emelkedhet.

Az indonéz hírügynökségek szerint Pulau Aiya, Lubuk Lawe és Jumena falvak a földdel váltak egyenlővé. Siti Fadilah Supari indonéz egészségügyi miniszter pénteken külföldi segítséget kért a mentéshez és helyreállításhoz. "Szükségünk van tapasztalt, felszerelt mentőcsapatokra. A legfőbb gondunk az, hogy még mindig számos áldozat van a romok között. Mindent megteszünk, hogy kihozzuk őket" - nyilatkozta a miniszter pénteken.

A földrengés szerdán, helyi idő szerint délután negyed 6-kor történt, központja Padangtól északnyugatra, a tenger alatt 85 kilométerrel volt. Csütörtök reggel egy erős, 6,8-es erősségű utórengést is észleltek a térségben. Szumátra veszélyes törésvonalon fekszik, gyakoriak a földrengések a térségben - 2004-ben 230 ezer ember halt meg egy különösen erős rengés miatt.