Exit poll: Írország igent mondott a lisszaboni szerződésre

Vágólapra másolva!
Az előrejelzések és első részeredmények szerint az igen szavazatok győzelmével zárult a lisszaboni szerződésről döntő második népszavazás Írországban. Mivel a szavazatokat csak szombat reggel kezdték el összeszámolni, hivatalos eredmény csak délután várható.
Vágólapra másolva!

Írországban szombaton, helyi idő szerint reggel 9-kor (közép-európai idő szerint 10-kor) megkezdték a lisszaboni szerződésről döntő pénteki népszavazáson leadott voksok összeszámlálását. A részvételi arány az előzetes összesítések szerint meghaladta az 50 százalékot.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Fine Gael által készíttetett exit poll felmérés szerint a referendumon az igen szavazatok nyertek - írja az Irish Times című lap. Az ezer, a szavazóhelyiséget elhagyó ember megkérdezésével készült felmérés szerint az választók 60 százaléka szavazott igennel. A hivatalos végeredményt délután hozzák nyilvánosságra, de részeredmények már dél körül várhatók.

Az igen szavazatok többségére utalnak az első részeredmények is - közölték szombaton választási tisztviselők, akik Dublin több olyan körzetében, ahol tavaly elutasították a lisszaboni szerződést, most az igen szavazatok vannak többségben. Meggyőző erejű győzelmet arattak az igen szavazatok - mondta Micheal Martin külügyminiszter a dublini közszolgálati rádiónak.

A reformszerződés ellenzői már dél körül elismerték vereségüket. Declan Ganley, az euroszkeptikus Libertas párt vezetője a dublini szavazatszámláló központnál újságíróknak azt mondta, az igenek "nagyon meggyőző" győzelmet arattak. "Természetesen csalódott vagyok. Azt hiszem hibát követtünk el" - mondta. Hasonlóan nyilatkozott Richard Greene, az elutasítás mellett kampányoló Cóir csoport vezetője is.

Az Európai Unió 27 tagállam közül egyedül Írországban döntöttek népszavazáson az unió reformjáról szóló szerződésről. Az ír szavazók 2008 júniusában 53,4 százalékkal utasították el a ratifikációt. Azóta az unió tagállamai garanciákat adtak Írországnak, hogy megőrizheti katonai semlegességét, illetve Brüsszel nem szól bele a családjogi törvényeibe.

A szerződés csak akkor léphet életbe, ha minden tagállam elfogadja. Írországon kívül csak Lengyelország és Csehország nem tette meg ezt a lépést. Bár mindkét ország törvényhozása ratifikálta már a szerződést, Václav Klaus cseh és Lech Kaczynski lengyel államfő egyelőre nem írta alá azt.