Vágólapra másolva!
Az Új Szó című szlovákiai magyar lap megszerezte a Nyitrán megvert diáklány, Malina Hedvig sérüléseiről készült CT-felvételeket. Ennek alapján azt állítják, az ügyészség által felkért orvosszakértő - aki egy egyetem dékánja - hazudott a vizsgálat eredményéről.
Vágólapra másolva!

Hazudott a Komensky Egyetem orvosi karának dékánja Malina Hedvig CT-vizsgálatának eredményéről, amikor azt állította, hogy az nem mutatott ki arcsérülést, mert a lány arcát nem is vizsgálták, a koponya és az agy sérüléseit akarták kizárni - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken a 2006 augusztusában Nyitrán megvert diáklány ügyéről.

Peter Labas dékán a szlovák főügyészség megrendelésére készített újabb orvosi jelentést, amit több szakértő is vitat. Sőt, a dékán jelentése végén felsorolt 12 orvost, akikkel konzultált, közülük többen azonban nyíltan elhatárolódtak a jelentéstől.

Az Új Szó Malina Hedvig beleegyezésével megszerezte a nyitrai kórházból a komputertomográfos vizsgálat felvételét és leírását. Hogy Labas hogyan jutott a CT-felvételéhez, nem tudni - a páciens engedélyével biztos nem, és valószínűleg ügyészi meghatalmazással sem, mert a felvétel nincs az ügy aktájában - jegyezte meg a lap.

A leletekből kiderül, hogy Malina Hedvigről nem az "egész testet érintő" CT-felvétel készült, mint azt Labas jelentésében állítja, hanem a koponyát, az agyat, a mellkast, a hasat és a kismedencét vizsgálták. Traumatológus kérte a CT-vizsgálatot, és a törésekre, belső vérzésekre volt kíváncsi, nem a zúzódásokra és véraláfutásokra.

Az orvosi kar dékánja egy hetilapnak nyilatkozva azt mondta: a CT-felvétel hiteles közvetlen bizonyítéka annak, hogy Malina Hedvignek az ajkán észlelt seben és a combtájéki "régebbi eredetű" zúzódásokon kívül semmilyen sérülése nem volt. Az Új Szó által megkérdezett radiológus szerint azonban az érvelés sántít, mert a komputertomográfos vizsgálat célja nem a bőr hámszövetének vizsgálata.

Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, és feszültséget keltett Pozsony és Budapest között. A diáklány 2006 nyarán azt vallotta, hogy két bőrfejű megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen azóta eljárás folyik hamis tanúzás miatt